Foto: AFP/Scanpix/LETA

Atzīmējot Tautas atbrīvošanas armijas jūras spēku dibināšanas 70. gadadienu, vērienīgā militārā parādē Ķīna atrādīja arī jaunākās paaudzes iznīcinātājkuģi, raksta portāls "Business Insider".

"Nanchang", kas ir "Type 055" kuģis, savu pirmo jūras izmēģinājumu piedzīvoja 2018. gada augustā. Kā medijam "Global Times" norādījis militārais analītiķis Vejs Donžū, iznīcinātājkuģa dalība parādē apliecina, ka tagad tas ir kaujas gatavībā. Ķīnas mediji ziņojuši, ka "Type 055" iznīcinātājkuģis ir "Ķīnas jūras spēku attīstības simbols".

"Nanchang" var izšaut zeme-gaiss tipa raķetes "HHQ-9", pretkuģu raķetes "YJ-18", kā arī raķetes "CJ-10" . Kuģa galvenais ierocis ir "H/PJ-38". Tāpat kuģis aprīkots ar radariem, kas ļauj izsekot dažāda lieluma objektiem, vēsta "Business Insider". Šobrīd norit darbs arī pie citu "Type 055" iznīcinātājkuģu izstrādes.

Militārajā parādē piedalījās arī Ķīnas aviācijas bāzes kuģis "Liaoning", kas savulaik piederējis PSRS, bet vēlāk pārbūvēts par pirmo Ķīnas aviācijas bāzes kuģi. Ķīnas pirmais pašbūvētais aviācijas bāzes kuģis "Type 001A", kuram pagaidām nav dots vārds un kas nesen piedzīvojis piekto izmēģinājumu fāzi, šajā parādē netika atrādīts.

Parādē kopumā piedalījās 32 kuģi un 39 lidaparāti. Līdzās jaunajam iznīcinātājkuģim, Ķīna izrādīja arī jaunu konvencionālo zemūdeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!