Ķīna trešdienas rītā ziemeļaustrumu Liaoninas reģiona ostā Daliaņā ūdenī ielaida savu pirmo pašu uzbūvēto bāzeskuģi "Shandong", ziņo medijs "Global Times". Tam vārds dots par godu Šaņdunas provincei.

"001A tipa" bāzeskuģa pamatā ir uzlabota Krievijas "Kuznetsov" klases bāzeskuģa versija. Šī kuģa būvniecība tika uzsākta 2013. gadā, bet pagaidām ūdenī tas ielaists bez galīgās apdares un aprīkojuma. Plānots, ka pilnībā kuģis tiks pabeigts 2020. gadā.

"Shandong" ir jau otrais Ķīnas aviācijas kuģis. Pirmo bāzeskuģi "Liaoning" (nodēvēts par godu Liaoninas provincei) Ķīna iegādājās no Ukrainas, un to ievērojami pārbūvēja.

1985. gadā ūdenī ielaistais "Kuznetsov" klases bāzeskuģis sākotnēji tika nokristīts par "Rīgu", vēlāk pārdēvēts par "Varjag", bet pēc PSRS sabrukuma tā arī līdz galam neaprīkotais kuģis, kurš bija palicis Ukrainas īpašumā, nonāca pārdošanā. 1998. gadā to nopirka Ķīna, kura to trīs gadus pārbūvēja un 2012. gadā nodeva bruņoto spēku rīcībā kā Jūras spēku mācību kuģi.

Patlaban darba kārtībā visā pasaulē ir desmit īpaši lielie bāzeskuģi (virs 64 000 tonnām), kuri visi pieder ASV. Vēl četri šāda izmēra kuģi ir tapšanas stadijā – divi ASV un divi Lielbritānijas jūras spēkiem. Savukārt deviņi izmēros mazāki bāzeskuģi ir arī citām valstīm. To vidū ir jau minētais Ķīnas mācību kuģis, kā arī divi Itālijas aviācijas bāzeskuģi un pa vienam Brazīlijas, Francijas, Indijas, Krievijas, Spānijas un Taizemes jūras spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!