Foto: EPA/Scanpix/LETA

Desmitiem tūkstoši Honkongas Viktorijas parkā otrdienas vēlā vakarā sapulcējās, lai aizdedzinot sveces, pieminētu 30. gadadienu kopš Ķīnas Tautas atbrīvošanas armija ar spēku pārtrauca 1989. gada demokrātisko reformu atbalsta protestus. Tā dēvētā Tjaņaņmiņas laukuma slaktiņa upuru skaits tiek lēsts no aptuveni 300 līdz 10 000.

Lai gan Ķīnā 1989. gada notikumu atcere tiek slāpēta visiem iespējamajiem līdzekļiem, un norādes uz tiem tiek cenzēts pat internetā, bet to publicētāji arestēti, līdz 1999. gadam demokrātiju baudījušajā Honkongā ikgadēji piemiņas pasākumi ir plaši apmeklēti.

Organizatori lēš, ka šogad Viktorijas parkā pieminēt upurus ieradušies aptuveni 180 000 cilvēku, kas ir lielākais skaits kopš 2014. gada, kad Honkongā norisinājās vērienīgi protesti pret Pekinas politiku autonomijas samazināšanai, raksta "Vice". Tikmēr varasiestāžu norādītais piemiņas pasākumu dalībnieku skaits ir daudz mazāks.

Piemiņas pasākuma lielo apmeklējumu veicinājušas arī gaidāmās likumdošanas izmaiņas. Honkongas autonomijas parlamentā tiek izskatīts pretrunīgs priekšlikums kriminālnoziegumos apsūdzētos izdot uz citām Ķīnas daļām. Tā pieņemšana atņemtu daļu no salas politiskās brīvības.

Likumprojekts ir redzamākā izpausme sadursmēm starp Pekinas un Honkongas demokrātijas atbalstītājiem par astoņu 2014. gada protestu līderu likteni. Maijā viņi tika notiesāti par sabiedriskās kārtības traucēšanu. Kopš tā laika vēl seši Honkongas demokrātijas atbalstītāji tika izslēgti no autonomijas pārvaldes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!