Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nedēļas izskaņā Kolumbijas otrā lielākajā pilsētā Medeljinā uzspridzināts bēdīgi slavenā narkobarona Pablo Eskobara astoņstāvu luksusa savrupnams "Monako", lai tā vietā ierīkotu parku un viņa vadītā karteļa upuru memoriālu, ziņo "Independent".

Dzelzsbetona nams Medeljinā celts 80. gados, kad Eskobars kontrolējis aptuveni 80% no visa kokaīna tirgus ap 25 miljardu eiro vērtībā. Savrupnamā atradušies divpadsmit atsevišķi luksusa apartamenti, no kuriem tikai vienā uzturējusies narkobarona sieva un dēls. Namā bijuši arī divi peldbaseini, tenisa korts, maskēta istaba ārkārtas gadījumiem, seifs un 34 vietu autostāvvieta viņa luksusa automašīnām.

Mierpilna dzīve greznajā namā gan nebija ilga. 1988. gadā pie tā konkurējošs kartelis uzspridzināja auto, aizsākot karu, kura dēļ Medeljina pat iemantoja pasaules slepkavību galvaspilsētas titulu. Savukārt kopš 1990. gadā savrupnamu "Monako" konfiscēja valdība tas kļuvis par pamestu tūristu apskates objektu.

Tika pieļauta specdienestu operācijā 1993. gadā nošautā Eskobara nama atjaunošana. Tomēr, ņemot vērā, ka atjaunošana izmaksātu desmitkārt vairāk nekā ēka patlaban ir vērta, valdība lēma tā vietā izveidot parku un memoriālu, "lai negodinātu pāridarītājus, bet pieminētu upurus". Eskobara karteļa upuru skaits mērāms tūkstošos, un to vidū ir četri Kolumbijas prezidenta kandidāti, kā arī ap 500 policistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!