Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns un Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien tiksies Vladivostokā, Krievijas Tālajos Austrumos, paziņojis Kremlis.

Pēdējais Krievijas un Ziemeļkorejas samits notika 2011. gadā, kad pašreizējā Ziemeļkorejas līdera tēvs Kims Čenirs devās uz Sibīriju, lai tiktos ar Dmitriju Medvedevu, kas tobrīd ieņēma Krievijas prezidenta amatu.

Putina padomnieks ārlietās Jurijs Ušakovs sacīja, ka tikšanās laikā uzsvars tiks likts uz "politisko un diplomātisko risinājumu kodolproblēmai Korejas pussalā". "Krievijas nodoms ir palīdzēt apvienot pozitīvās tendences," piebilda Ušakovs.

Putins iepriekš ir vairākkārt apliecinājis gatavību tikties ar Kimu un aicinājis viņu apmeklēt Krieviju. Kopš pagājušā gada marta Ziemeļkorejas līderis ir četras reizes ticies ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, trīs reizes ar Dienvidkorejas prezidentu Munu Džēinu un divreiz ar ASV prezidentu Donaldu Trampu. Vienreiz Kims ticies arī ar Vjetnamas prezidentu.

Pēdējais samits ar Trampu izrādījās neveiksmīgs, un politologi pieļauj, ka Kims tagad meklēt plašāku starptautisku atbalstu savai nostājai. Tiekoties ar Trampu Hanojā, Kims februārī pieprasīja, lai nekavējoties tiek atvieglotas sankcijas, kas Ziemeļkorejai piemērotas saistībā ar tās kodolprogrammu un raķešu programmu. Taču sarunas izjuka, jo Phenjana nebija gatava izrādīt piekāpšanos no savas puses.

Pagājušajā nedēļā Phenjana pieprasīja, lai Savienotās Valstis atsauc no kodolsarunām valsts sekretāru Maiku Pompeo, jo viņš tīšām liekot tām šķēršļus. Ziemeļkoreja arī paziņoja, ka tā izmēģinājusi jaunu taktisko ieroci.

Maskava ir atbalstījusi domu par sankciju atvieglošanu Ziemeļkorejai, bet Vašingtona pārmetusi Maskavai, ka tā mēģina palīdzēt Phenjanai izvairīties no dažiem soda pasākumiem. Krievija šīs apsūdzības ir noliegusi.

Politologi pieļauj, ka Phenjana, vēršoties pie Maskavas, cenšas arī līdzsvarot Ķīnas ietekmi. Ķīna pēdējos gados ir kļuvusi par Ziemeļkorejas galveno sabiedroto un lielāko tirdzniecības partneri.

Vladivostokā otrdien sākušies Čenuna un Putina samita sagatavošanas darbi.

Vienlaikus Vladivostokā tiek īstenoti neierasti stingri drošības pasākumi. Jūras lietu varasiestādes otrdien pavēstīja, ka ūdeņi ap Krievu salu (Ruskijas salu), kas, domājams, būs samita norises vieta, tiks slēgti visam jūras transportam no trešdienas rīta līdz piektdienas rītam.

Vietējie mediji vēsta, ka uz vairākām dienām tiks slēgti daži Vladivostokas dzelzceļa stacijas peroni. Kims, tāpat kā viņa tēvs, izvairās no gaisa transporta izmantošanas, un Vladivostokā, visticamāk, ieradīsies ar vilcienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!