Foto: Reuters/Scanpix

Laikā, kad Krievijas agresijas dēļ ir sašķobījušās Rietumu un Maskavas attiecības, šonedēļ Serbijā notika vēl nebijuša mēroga ar Krievijas karavīriem kopīgas serbu militārās mācības, vēsta ārvalstu mediji.

Manevri, kuru laikā aptuveni 200 Krievijas desantnieku un bruņutransportieri ar izpletņiem piezemējās poligonā 50 kilometrus no NATO dalībvalsts Horvātijas robežas, ilustrē Belgradas balansēšanu starp savu tradicionālo sabiedroto Krieviju un vēlmi integrēties Eiropas Savienībā (ES) norāda aģentūra "Reuters".

Ar šīm mācībām Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēlas parādīt Rietumiem, ka Krievija ir pietiekami spēcīga, lai izvietotu savus spēkus visur, kur ir Krievijas intereses, kā arī to, ka Maskavai ir pietiekami daudz draugu, ar ko sadarboties, radio "Brīvā Eiropa" skaidro Belgradas militārais analītiķis Ļubodrags Stojadinovičs.

Raidstacija norāda uz faktu, ka Belgrada par mācībām bija klusa un neizcēla to nozīmību, kamēr Krievijas medijos tās bagātīgi atspoguļotas. Belgradas laikraksts "Danas" raksta, ka "noteiktas Serbijas militārās struktūras" par mācību norisi bija klusas, jo "tās var izsaukt negatīvu Rietumvalstu reakciju, ņemot vērā Ukrainas krīzi un konfliktu starp ES un Krieviju".

Serbijas aizsardzības ministrs Bratislavs Gratičs norādīja, ka mācības bijušas ieplānotas jau pirms gada un ka Serbija sadarbojas ar daudzām valstīm. Vēlāk novembrī Serbijā paredzētas ar ASV Nacionālās gvardes karavīriem kopīgas mācības, informē "Brīvā Eiropa".

Krievijas un Serbijas militārie manevri seko Putina vizītei uz vērienīgu militāro parādi Belgradā pagājušajā mēnesī un sakrīt ar Krievijas Pareizticīgo baznīcas metropolīta Kirila ierašanos Belgradā, izceļ "Brīvā Eiropa".

Foto: AFP/Scanpix
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!