Foto: AFP/Scanpix/LETA
Krievijas Magņitogorskas pilsētā pirmdien, 31. decembrī, spēcīgā sprādzienā sagruvuši stāvu pārsegumi vienā desmitstāvu nama sekcijā un gājuši bojā vismaz četri cilvēki, bet saskaņā ar Krievijas Ārkārtējo situāciju ministrijas informāciju zem ēkas gruvešiem vēl varētu atrasties 36 līdz 40 cilvēki, kuru meklēšanas darbi turpināsies arī naktī.

Slimnīcās ar traumām un apsaldējumiem nogādāti pieci cilvēki, divu cietušo stāvoklis ir smags.

Ēkas gruveši tiek pārmeklēti ļoti piesardzīgi, tāpēc grūti prognozēt, cik ilgs laiks tam būs vajadzīgs. Daudzu stundu laikā nav izdevies atrast nevienu, izņemot četrus bojāgājušos, kas izvilkti no drupām neilgi pēc sprādziena.

Pēcpusdienā Magņitogorskā ieradies Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Sprādziens nograndis plkst. 6 no rīta pēc vietējā laika (plkst. 3 pēc Latvijas laika). Saskaņā ar galveno versiju, ko izskata Krievijas Izmeklēšanas komiteja, nelaimi izraisījusi gāzes eksplozija.

Iedzīvotāji evakuēti arī no līdzās esošajām ēkas sekcijām, kur arī cietuši vairāki dzīvokļi, izbirušas logu rūtis un sienās parādījušās plaisas. Konstrukciju drošību pārbauda speciālisti.

Glābšanas darbos iesaistīti visi Magņitogorskas dienesti, no Maskavas turp devušies papildspēki ar tehniku, kinologi ar īpaši apmācītiem suņiem un psihologi.

Izredzes gruvešos atrast izdzīvojušos apgrūtina aukstais laiks – prognozes liecina, ka Jaungada naktī gaisa temperatūra Magņitogorskā nokritīsies pat līdz mīnus 27 grādiem. Drošības apsvērumu dēļ glābšanas darbu laikā visā daudzdzīvokļu ēkā atslēgta elektroenerģija.

Kā stāstījuši aculiecinieki, no sprādziena mirkļa līdz stāvu pārsegumu sagrūšanai pagājušas vairākas minūtes un daļa cilvēku paspējuši atstāt ēku. Laikraksts "Komsomoļskaja pravda" raksta, ka cilvēki glābjoties lēkuši ārā pa mājas logiem, bet kāda sieviete stāstījusi, ka kaimiņi viņai palīdzējuši izkļūt no drupām.

Sagruvušajā ēkas daļā atradās 48 dzīvokļi, kuros dzīvojuši 120 cilvēki. Apmēram 30 cilvēki īsā laikā paši informēja varas iestādes, ka ir sveiki un veseli un sprādziena brīdi nav bijuši mājās.

Šobrīd pilsētai steidzami jāizmitina aptuveni 300 cilvēki, kas zaudējuši pajumti vai nevar atgriezties tuvējos dzīvokļos.

Pagaidām cilvēki, kuri palikuši bez pajumtes, izmitināti tuvējā skolā un paēdināti. Ļaudis turp nes siltas drēbes un karstu tēju. Sākumā cilvēkus plānots izvietot kopmītnēs, bet Čeļabinskas apgabala gubernators Boriss Dubrovskis sacījis, ka varas iestādes plāno viņiem nopirkt dzīvokļus.

Glābšanas darbos iesaistījies arī Magņitogorskas metalurģijas kombināts, kas ir viens no lielākajiem nozares uzņēmumiem Krievijā. Šā uzņēmuma lielākais akcionārs, miljardieris Viktors Rašņikovs aicinājis sabiedrību palīdzēt cietušajiem un norādījis, ka kombināts sniegs viņiem finansiālo un humāno palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!