Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu ir viens no populārākajiem lielvalsts politiķiem, kurš sabiedrības atzinību guvis iepriekš 21 gadu ieņemot Ārkārtas situāciju ministra krēslu. Viņš bieži parādās Kremļa finansētajos medijos un līdz šim nav bijis saistīts ar lieliem korupcijas skandāliem, bet opozicionārs Aleksejs Navaļnijs viņu apsūdz vismaz 18 miljonu dolāru vērtas villas slēpšanā.

Navaļnija organizācija otrdien publiskoja pierādījumus par Maskavas tuvumā esošajā ekskluzīvajā Barvikas ciematā topošu villu, kura pieder Šoigu tuvākajiem radiniekiem. Šajā ciemā atrodas vairāki no Krievijas multimiljonāru iespaidīgākajiem īpašumiem, tostarp Krievijas prezidenta Vladimira Putina oficiālā rezidence.

Īpašums atrodas uz 9000 kvadrātmetru liela zemes gabala, kura vērtība šajā ciematā ir vismaz deviņi miljoni ASV dolāru. Ēku jumti ir ieturēti zīmīgās budistu tempļu tradīcijās, kuri esot izvēlēti, ņemot vērā Šoigu izcelsmi. Viņš nāk no Tuvas - Krievijas reģiona pie Mongolijas robežas, kurā vairākums iedzīvotāju ir budisti.

Arī agrāk Šoigu dzīvojis līdzīgā arhitektūras stilā būvētās villās:

Navaļnija organizācijas galvenais nekustamo īpašumu izmeklētājs Georgijs Alburovs norāda, ka viss īpašums ir vismaz 18 miljonus ASV dolāru vērts, pieņemot ka zeme nevar maksāt vairāk par uz tās uzbūvēto kompleksu. Jebkurā gadījumā Šoigu ģimenes ienākumi laika posmā no 2010. līdz 2012. gadam bijuši ap 2,66 miljoniem ASV dolāru, kas ir vairāk nekā nepietiekami pat zemes iegādei.

Atbilstoši Alburova ziņojumam, šis ekskluzīvais īpašums vismaz sākotnēji oficiāli piederēja aizsardzības ministra meitai Ksenijai, kura to savā īpašumā ieguvusi tūlīt pēc pilngadības sasniegšanas 2009. gadā. Kā 18 gadīgā skolniece Ksenija Šoigu kļuva par vismaz 9 miljonus ASV dolārus vērtās zemes īpašnieci, nav skaidrs, raksta Alburovs, norādot, ka jautājums jārisina Krievijas Federālajai izmeklēšanas komitejai.

Savukārt 2012. gadā īpašums vismaz "uz papīra" nonāca Šoigu māsas Jeļenas Antipinas rokās.

Alburovs atklāja, ka viņa organizācijas pārstāvjus, kuri vēlējās satikt Antipinu šajā adresē, Federālā drošības dienesta darbinieki un Maskavas policija apturēja pie ēkas un nopratināja uz "aizdomu pamata par ielaušanos". Viņš pieļauj, ka varas iestādes par plānoto Šoigu īpašuma atklāšanu sabiedrībai varēja laikus uzzināt, izspiegojot viņu biroju.

Tikai pirms mēneša Navaļnija organizācija publiskoja informāciju par Putina runasvīra Dmitrija Peskova nepilnus 800 kvadrātmetrus lielo ēku kādā citā elitārā ciematā Maskavas pievārtē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!