Foto: Aizsardzības ministrija

Otrdien, 26. oktobrī, militārajā bāzē Ādažos Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) bruņojuma kontroles novērtējuma vizītē bija ieradušies Krievijas bruņoto spēku virsnieki, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā.

EDSO kvotas paredz, ka Latvijai ir jāuzņem viena novērtējuma vizīte un trīs bruņojuma kontroles inspekcijas gadā. Arī Latvija veic bruņojuma kontroles inspekcijas un novērtējuma vizītes citās EDSO valstīs.

"Covid-19 ierobežojumu dēļ bruņojuma kontroles vizītes tika pārtrauktas 2020. gada pavasarī un atsāktas tikai šī gada septembrī. Pirms ierobežojumiem Latvija veica novērtējuma vizīti Krievijas bruņotajos spēkos 2020. gada sākumā, kā arī 2019. gadā veica divas inspekcijas Krievijā – mācību "Centr 2019" laikā un Pleskavas apgabalā," uz "Delfi" jautājumu atbild Aizsardzības ministrijas Preses nodaļas vecākā referente Vita Briže.

Otrdienas novērtējuma vizītēs mērķis bija apmeklēt un iepazīties ar Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi, par kuru Latvija ik gadu sniedz vispārējo militāro informāciju EDSO Vīnes dokumenta noteikto saistību ietvaros, skaidro ministrijā.

Vīnes dokumentā dalībvalstis ir apņēmušās reizi gadā dalīties ar detalizētu informāciju par saviem bruņotajiem spēkiem un galvenajām ieroču sistēmām, kā arī informāciju par militārajiem budžetiem, aizsardzības un bruņoto spēku plānošanu un plānotajiem manevriem.

Vizītes un inspekcijas ir veids, kā valstu sniegto informāciju var pārbaudīt citas EDSO dalībnieces. Latvijas gadījumā, paskaidro ministrijā, vizītēm pieejama Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde, bet ne citi militārie objekti, jo par tiem informācija Vīnes dokumenta ietvaros netiek sniegta. Arī iepriekšējos gados Krievijas virsnieki vizītēs apmeklējuši Mehanizēto kājnieku brigādi, apliecina iestādē.

Foto: Aizsardzības ministrija

Vīnes dokuments nosaka ne vien obligāto vizīšu skaitu, bet arī grupas maksimālo izmēru – novērtējuma vizītēm tas nedrīkst pārsniegt trīs inspektorus, bet bruņojuma kontroles inspekcijās ne vairāk kā četrus dalībniekus no trim valstīm vienlaicīgi. Šajā gadījumā, kā liecina ministrijas publicētās fotogrāfijas, grupā bija maksimāli pieļaujamie trīs virsnieki no Krievijas. Savukārt novērtējuma vizītes ilgums nedrīkst būt lielāks par 12 stundām.

EDSO dalībvalstis gan var atsevišķi divpusēji vienoties par papildu vizīšu kvotām virs obligātā minimuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!