Foto: AP/Scanpix

Kurdistānas pešmergas jeb zemessardzes spēki kopā ar PKK un jezīdu kaujiniekiem, kā arī ASV gaisa atbalstu pagājušajā piektdienā no Sindžāras pilsētas Irākas ziemeļos padzina teroristu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsti") un atguva pilnīgu kontroli pār kara izpostīto pilsētu.

Islāmistu rokās Sindžāra bija 15 mēnešus. Pilsētu, kura ir salīdzinoši nelielās jezīdu etniskās kopienas centrs, "Daesh" ieņēma pērnā gada augustā.

"Daesh" tūlītēji īstenoja jezīdu genocīdu, dēvējot viņus par atkritējiem un "sātana pielūdzējiem". Daudzi tūkstoši vīriešu tika nogalināti, bet sievietes un meitenes padarītas par seksa verdzenēm vai pārdotas. Vairāki desmiti tūkstošu jezīdu paglābās Kurdistānā un Rožavā - Irākas un Sīrijas kurdu pārvaldītajās teritorijās, kā arī blakus pilsētai esošajā Sindžāras kalnā.

Šobrīd atkarotā pilsēta ir tukša, liela daļa ēku ir pārvērstas drupās, ielās pamestas izdegušas automašīnas un norauti telekomunikāciju un elektrības kabeļi. Tāpat visur redzamas lādiņu šķembas un čaulītes, raksta medijs "Vice".

Pagaidām karavīri vairās ieiet ēkās, jo tās ir pilnas ar lamatām - paštaisītām bumbām un mīnām. Kopš piektdienas ir sākušies aktīvi pilsētas atmīnēšanas darbi, taču tie turpināsies vēl ilgi. Arī paši jezīdi nesteidzas atgriezties, jo pilsētā viss ir izpostīts, daudzi tuvinieki un paziņas gājuši bojā, turklāt ik uz soļa redzami atgādinājumi par šeit pieredzētajām šausmām.

Kopumā pilsētas atkarošanai tika mobilizēti ap 7500 pešmergas, PKK, YPG un jezīdu kaujinieki. Savukārt ASV vadītās koalīcijas aviācija nodrošināja atbalstu no gaisa. Ņemot vērā ilgo laiku, ko "Daesh" pavadīja Sindžārā, pilsēta tika ieņemta salīdzinoši ātri un bez lielas pretestības, radot aizdomas, ka grupējums zinājis par gaidāmo plašā mēroga operāciju un no pilsētas laikus izvedis bruņojumu.

Sindžāras ieņemšana ir liels kurdu panākums, nodrošinot tiešās apgādes pārtraukšanu starp lielāko "Daesh" pārvaldīto Irākas pilsētu Mosulu un teroristu grupējuma pašpasludināto galvaspilsētu Raku Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!