Foto: Reuters/Scanpix

Kopā ar vīriešu karotājiem Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) militārajā bāzē Sindžāra kalnā Irākas ziemeļrietumos kaujas uzdevumiem jebkurā brīdī ir gatavas arī sievietes. Dāmas, kas ķērušās pie ieročiem, fotografēja Asma Vaguiha no aģentūras "Reuters".

Pagājušajā gadā "Islāma valsts" (IS) kaujinieki uzveica kurdu spēkus Sindžāra apkārtnē un sāka vajāt tur dzīvojošos jezīdus – kurdiem etniski tuvu kopienu, kas praktizē senās Mezopotāmijas reliģijas un zoroastrisma krustojumu. Simti tika nogalināti un simti saņemti gūstā.

No Sindžāra kalna bāzes ir saskatāma frontes līnija, kur notiek cīņas ar IS kaujiniekiem, norāda fotogrāfe.

Kopš "Islāma valsts" panākumiem pagājušā gada augustā, kurdu PKK karotājiem Sindžārā ir pievienojušies arī daudzi jezīdi un kurdu zemessardzes pešmergas vīri no Kurdisatānas.

Sievietes un vīrieši te strādā kopā plecu pie pleca, kaujinieki ir gatavi ziedot sevi, lai aizstāvētu kurdu zemes, raksturo Vaguiha. Karotāji ir nākuši no dažādām Kurdistānas daļām, bet sazinās vienā kurdu valodas dialektā, lai cits citu saprastu.

Fotogrāfe šos kurdu spēkus raksturo kā labi organizētus un spilgtu patriotisma piemēru.

Vēstīts, ka radikālais sunnītu grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, šogad straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas. Radikāļu rindām pievienojas džihādisti no visas pasaules.

Uzlidojumus islāmistu pozīcijām veic ASV vadīta koalīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!