Foto: DELFI

Netālu no trīs valstu robežpunkta – Polijas, Krievijas un Lietuvas – poļu teritorijā atrodas līdz mūsdienām labi saglabājies vācu aizsardzības bunkurs, pārliecinājās portāls "Delfi".

Krievijas Kaļiņingradas apgabals un daļa tam pieguļošās Polijas teritorijas vēl pirms Otrā pasaules kara bija vācu Austrumprūsijas province. Braucot pa Polijas ziemeļaustrumiem, par kādreizējo Vācijas teritoriju un PSRS robežu tuvumu (1939. gadā nacistiskā Vācija un PSRS Poliju okupēja) atgādina virkne aizsardzības būvju palieku.

Starp tām kā interesants objekts izceļams nacistu bunkurs pie Praviļasas – atšķirībā no daudziem citiem kara laika objektiem tas nav sašauts vai saspridzināts, un līdz mūsdienām saglabājies relatīvi labā formā.

Pieejamā informācija liecina, ka tas ir ilgstošais uguns un aizsardzības punkts – vācu "Regelbau 105c" tipa bunkurs, kas celts 1939. vai 1940. gadā. Šāds aizsardzības būvju dizains paredz, ka aizsargbūves dzelzsbetona sienas un griesti nav plānāki par diviem metriem.

Šādi bunkuri konstruēti, lai izturētu līdz 500 kilogramiem smagas aviobumbas un 122 milimetru artilērijas šāviņus.

Praviļasas bunkurā labi redzams šī tipa bunkuru plānojums un iekārtojuma elementi. Piemēram, ventilācijas caurules ar aizsargrežģi pie ārējās sienas un rezerves izeja, ko aizsedz metāla stieņi. Vajadzības gadījumā tie jāizceļ, jānojauc ķieģeļu sieniņa un jāatrok smiltīm pildīts tunelis.

Tāpat šādos bunkuros tiek izmantotas sakaru caurules – lai sazinātos starp bunkuru telpām un ar ieeju. Uguns punkts aprīkots ar novērošanas punktu – metāla konusu uz bunkura jumta, kura šaurajām novērošanas lūkām piekļūst no bunkura iekšienes.

Polijas ziemeļaustrumi ir labi pazīstami ar kara laika mantojumu. Divu stundu brauciena attālumā uz rietumiem no bunkura atrodas nacistu vadoņa Ādolfa Hitlera bunkuru komplekss "Vilku midzenis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!