Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kalnainās Golānas augstienes Izraēlai ir stratēģiski svarīgas valsts aizsardzībā, tāpat tās ir nozīmīgs saldūdens avots Izraēlas iedzīvotājiem, taču tur ir arī termālie ūdeņi, kas aukstās ziemas dienās sniedz patīkamu atpūtu.

Fotoaģentūru attēlos redzams, kā ļaudis šajās decembra dienās bauda laiskas vulkāna sasildīto ūdeņu peldes augstieņu ziemeļaustrumos pie Bentala ūdenskrātuves, kur atrodas Merom kibucs.

Ūdens temperatūra te var sasniegt 40 Celsija grādus. Gluži dabīgs šis process gan nav – karstie pazemes ūdeņi virspusē tiek piegādāti no urbuma pa cauruli, raksta portāls "Haaretz".

Kibuca iedzīvotāji par "Haaretz" fotogrāfa ierašanos gan nav bijuši priecīgi. "Tagad visa pasaule brauks uz šejieni," sūdzējies kāds vietējais. Izrādās, šo objektu vietējie apzināti nav popularizējuši, lai tas nekļūtu par iecienītu galamērķi lielām ļaužu masām.

Jāpiebilst, ka to izdarīt tik un tā būtu bijis arvien sarežģītāk. Izraēlas valdība paziņojusi par plāniem dubultot Golānas augstienēs izvietoto kolonisti skaitu. Izraēlas okupētajās augstienēs dzīvo vairāk nekā 50 000 cilvēku, nedaudz vairāk kā puse ir Izraēlas ebreji, kā arī druzi un alavīti.

Izraēla Golānas augstienes okupēja 1967. gadā Sešu dienu kara laikā, kad Sīrija tās izmantoja uzbrukumam pret savu kaimiņvalsti. 1981. gadā Izraēla Golānas augstienes anektēja.

Abas valstis tehniski joprojām ir kara stāvoklī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!