Uzliesmojot jaunam savvaļas ugunsgrēkam Francijas dienvidos, kur jau plosās daudzi meža ugunsgrēki, naktī uz trešdienu nācies evakuēt vismaz 10 000 cilvēku, ziņo varasiestādes.

"Vismaz 10 000 [cilvēku] evakuācija sekoja uguns izplatībai. Tā ir teritorija, kur iedzīvotāju skaits vasarā dubultojas vai trīskāršojas," informējot par ugunsgrēku Bormlemimozas apkārtnē, pavēstīja ugunsdzēsības dienests.

Iedzīvotāju skaits Francijas Azūra krastā jūlijā un augustā pieaug, atpūtniekiem dodoties uz tā pludmalēm, lai arī šī teritorija piedzīvo ārkārtīgi karstu un sausu vasaru, kas veicina ugunsgrēku izplatību.

Ir izdevies savaldīt ugunsgrēku, kas plosījās netālu no populārās kūrortpilsētas Sentropēzas, otrdien paziņoja vietējo ugunsdzēsēju priekšnieks. Tomēr izdeguši 400 hektāri piekrastes mežu teritorijā, kurā atrodas arī mājas. Apmēram 200 cilvēki tika evakuēti no šīs teritorijas.

Tikmēr 1800 hektāru liela meža teritorija degusi Korsikā, un plašāki postījumi novērsti tikai tādēļ, ka norimis vējš.

Ugunsgrēki izcēlās pirmdien, un tajos jau ir ievainoti vismaz 12 ugunsdzēsēji, kā arī 15 policisti saindējušies ar dūmiem, paziņoja varas iestādes. Ugunsgrēki otrdien nopostīja apmēram 4000 hektāru lielu teritoriju Vidusjūras piekrastē, kalnainajā iekšzemē un Korsikas salā.

Francija otrdien lūdza Eiropas Savienības (ES) palīdzību cīņā pret mežu ugunsgrēkiem valsts dienvidaustrumos. Stipra vēja un sausuma apstākļos, kas veicina ugunsgrēku izplatīšanos, Francijas valdība lūdza savus partnerus ES nosūtīt vēl divas ugunsdzēšanas lidmašīnas, un šo lūgumu nekavējoties apmierināja Itālija.

Cīņā ar liesmām otrdien bija iesaistīti vairāk nekā 4000 ugunsdzēsēju un karavīru, kurus atbalsta 19 lidmašīnas uguns dzēšanai no gaisa.

Kāda amatpersona tomēr paziņoja, ka rezerves daļu trūkuma dēļ nav iespējams izmantot visas pieprasītās lidmašīnas. Francijas iekšlietu ministrs Žerārs Kolons otrdien Korsikas apmeklējuma laikā sacīja, ka Francijai vajadzētu vēl sešas ugunsdzēšanas lidmašīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!