Foto: DELFI

Šauļu gaisa spēku bāzē kopš maija sākuma pēc kārtas jau 50. NATO Baltijas gaisa patruļas rotācijas misiju vada ungāri. "Delfi" piedāvā foto ieskatu visu trīs Baltijas valstu debesu sargātāju ikdienā.

Ar četriem "Saab JAS-39C Gripen" bruņotie Ungārijas Gaisa spēki veido misijas kodolu, un līdz ar viņiem Lietuvā dislocēti arī Lielbritānijas Karaliskie Gaisa spēki ar "Eurofighter Typhoon" un Spānijas Gaisa spēki ar "McDonnell Douglas EF-18 Hornet" lidmašīnām (pēdējās zemāk galerijā redzamas pārlidojumā).

Misijas prioritāte ir virs Baltijas novērst nedrošu gaisa satiksmi, norāda Transatlantiskās alianses pārstāvji. Līdz šim neaudz vairāk nekā mēnesi ilgušajā misijā ungāru vadītā komanda pārtvērusi jau deviņus Krievijas Gaisa spēku lidaparātus, kuri, pārvietojoties pa starptautisko gaisa telpu, nesūta identifikācijas kodus un neatbild gaisa satiksmes kontrolieru aicinājumiem identificēt sevi, kā to paredz starptautiskā likumdošana, "Delfi" informēja Šauļos. Līdzās pārtveršanas misijām, ungāru, britu un spāņu spēki īsteno arī treniņlidojumus un piedalās mācībās.

"JAS-39" ir vieglais viena dzinēja iznīcinātājs, kas 80. gados izstradāts īpaši Zviedrijas Gaisa spēku vajadzībām. Vēlāk tas piedzīvojis vairākas modernizācijas, tostarp pielāgots NATO savietojamības standartiem un degvielas uzpildei gaisā. Džādu modifikāciju "JAS-39" ir arī britu, čehu, taizemiesu un dienvidāfrikāņu gaisa spēku rīcībā.

NATO Ātrās pārtveršanas lidaparātu misijas Lietuvas 1. Gaisa spēku bāzē Šauļos rotācijas kārtībā uz četru mēnešu periodiem ierodas kopš 2004. gada, kad Latvija, Lietuva un Igaunija pievienojās NATO. Ungārijas spēki Baltijas gaisa telpas sargāšanas misijās piedalās kopš 2015. gada, un šoreiz Lietuvā ieradušies ap 100 ungāru karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!