Trešdien Lietuvā iepriekš neizziņotā vizītē paviesojušies divi modernie amerikāņu iznīcinātāji F-22 "Raptor", kuri spēj palikt neredzami radariem, vēsta portāls "Delfi.lt".

F-22 Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites klātbūtnē nosēdušies Šauļu aviācijas bāzē, no kuras tiek veiktas NATO gaisa patruļas virs Baltijas valstīm.

Moderno iznīcinātāju viesošanās Lietuvā notiek laikā, kad reģionā ir pieaugusi spriedze saistībā ar Krievijas lidmašīnu manevriem pie amerikāņu kuģiem un lidmašīnām Baltijas jūrā. Šomēnes Krievijas iznīcinātāji Su-24 vairākas reizes ļoti tuvu pārlidoja pār amerikāņu karakuģi "USS Donald Cook", kas bija ceļā uz Klaipēdu.

Pēc dažām dienām ASV paziņoja, ka Krievijas iznīcinātājs Su-27 virs Baltijas jūras veica "bīstamu un neprofesionālu" ASV lidmašīnas RC-135 pārtveršanas manevru. Krievijas puse tikmēr uzstāj, ka manevri bijuši droši un nekādus draudus nav radījuši.

Otrdien divi F-22 piezemējās Rumānijā, bet pērn tie paviesojās Igaunijā un Polijā.

ASV Gaisa spēkiem ir aptuveni 180 modernie F-22 iznīcinātāji, kurus Kongress ir aizliedzis pārdot citām zemēm. 12 no šīm lidmašīnām ir izvietotas Lielbritānijā.

Vienvietīgo divu dzinēju taktisko iznīcinātāju ar "stealth" tehnoloģiju (ļauj izvairīties no lidaparāta identificēšanas radaros) izstrādājis uzņēmums "Lockheed Martin" sadarbībā ar "Boeing".

F-22 ir izmantojams gaisa kaujās, triecieniem pa sauszemi, elektroniskajā karadarbībā un izlūkošanā. F-22 formāli dienestā ieviesti 2005. gada decembrī, bet 2012. gadā ASV gaisa spēkiem piegādātas pēdējās no pasūtītajam lidmašīnām.

Pirmo reizi īstā militārā operācijā F-22 piedalījās uzlidojumos pret grupējumu "Daesh".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!