Foto: AP/Scanpix/LETA
Lietuva svētdien piemin Brīvības aizstāvju dienu, atceroties 1991.gada 13.janvāra traģiskos notikumus, kad padomju karaspēka īpašās vienības ar militāro tehniku iebrauca neapbruņotu Viļņas televīzijas torņa aizstāvju pūlī un sāka šaut uz civiliedzīvotājiem, nogalinot 14 cilvēkus un ievainojot vēl aptuveni tūkstoti.

Toreiz padomju armija ieņēma Lietuvas Televīzijas un radio komiteju, Preses namu un citas stratēģiski svarīgas ēkas. Kad desantnieki pārtrauca Lietuvas radio un televīzijas pārraides, sāka darboties Kauņas radio un televīzija. Pateicoties lietuviešu nevardarbīgajai pretestībai, izdevās noturēt Seima ēku, ko sargāja desmitiem tūkstošu cilvēku, un saglabāt Lietuvas valstiskumu.

Jau sestdienas pievakarē pie Viļņas televīzijas torņa, Lietuvas radio un televīzijas ēkas un parlamenta tika iededzināti atmiņu ugunskuri, bet Sv. Jāņa baznīcā notika piemiņas koncerts.

Svētdien svinīgā Lietuvas Seima sēdē tiks pasniegta ikgadējā Brīvības prēmija, kas šoreiz piešķirta septiņiem bijušajiem nacionālajiem partizāniem, kuri cīnījušies pret padomju okupāciju. Šo godalgu saņems Jons Čeponis, Jons Kadžonis, Juozs Jakavonis, Broņislavs Juospaitis, Vītauts Balsis, Jons Abukausks un Juozs Mocjus.

Seima Konstitūcijas zālē Lietuvas parlamenta un valdības pārstāvji tiksies ar 13. janvāra upuru tuviniekiem un cilvēkiem, kas cietuši no padomju agresijas 1991. gadā.

Kritušo brīvības aizstāvju piemiņa šai dienā tiks godināta gan Viļņas Antakalnes kapsētā, gan citviet Lietuvā, bet Viļņas katedrālē notiks piemiņas mise.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!