Foto: DELFI

Sveicot Lietuvu Valsts atjaunošanas dienā - neatkarības atjaunošanas akta 98.gadadienā - prezidente Daļa Grībauskaite aicinājusi cilvēkus sapņot drosmīgi un cieši sadarboties savas valsts nākotnes veidošanā, ieguldot šajā darbā katram savu personisko mīlestību un atdevību.

"Brīvības ceļš nebeidzas arī šodien, kad esam jau citādi - uzņēmīgi, stipri, gatavi vajadzības brīdī atkal kopā aizstāvēt savu dzimteni, apveltīti ar drosmi sapņot par Lietuvas nākotni un veidot savu sapņu Lietuvu. (..) Lai šī mūsu valsts dzimšanas diena ir personiski svētki arī katram lietuvietim!" novēlējusi prezidente.

Premjerministrs Aļģirds Butkevičs savukārt atgādinājis par laiku pirms 98 gadiem, kad ar lietuviešu inteliģences un patriotu spēkiem tika sākta stipras valsts veidošana. "Tas bija lielas saliedētības, enerģiskas jaunrades laiks ar vienotu ticību nākotnei," viņš norādījis, aicinot atbildīgi gatavoties valsts atjaunošanas simtgadei. "Domāju, ka tā būs laba iespēja sajust mūsu kopību, vienotību un tajās apslēpto spēku," uzvēris Lietuvas valdības vadītājs.

Seima priekšsēdētāja Loreta Graužiniene savā apsveikumā paudusi pārliecību, ka lietuviešiem nekas nav neiespējams, kā tas vēstures gaitā vairākkārt pierādījies. Viņa aicinājusi ikvienu uzņemties savu daļu atbildības par brīvību, tās kopšanu un vēsturiskās atmiņas uzturēšanu.

Lietuva šodien svin Valsts atjaunošanas dienu - 98.gadskārtu, kopš pieņemts akts par neatkarības atjaunošanu, proklamējot Lietuvas Republiku.

1918.gada 16.februārī Lietuvas padome parakstīja dokumentu, kurā pasludināja, ka Lietuva atjauno neatkarīgu, uz demokrātiskiem pamatiem balstītu valsti ar galvaspilsētu Viļņā un norobežojas no visām valstiskajām saitēm, kādas tai jebkad bijušas ar citām tautām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!