Foto: AFP/Scanpix/LETA
Svētdien Minskā vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku, pēc dažiem avotiem pat ap 200 tūkstoši, piedalījās miermīlīgā protesta gājienā pret 26 gadus valdījušo autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko, tikmēr pats prezidents staigāja apkārt ar automātisko ieroci rokās.

Visā Baltkrievijā kopš 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām nerimst plaši protesti pret Lukašenko. Opozīcija uzskata, ka oficiālie vēlēšanu rezultāti (80% par Lukašenko) ir viltoti, protestētāji pieprasa viņa atkāpšanos.

Pret protestētājiem varasiestādes pirmajās dienās vērsās ar brutālu spēku un vardarbību, kas šokēja un saniknoja cilvēkus Baltkrievijā un citās valstīs. Nerimstošajiem protestiem ar streikiem pievienojušies dažādu valsts uzņēmumu un rūpnīcu darbinieki.

Varasiestādes un pats Lukašenko gan neizrāda nekādu vēlēšanos piekāpties un valstī notiekošajā vaino ārējus spēkus, kas organizējot un apmaksājot nemierus valstī, kā arī biedē ar NATO.

Savu attieksmi pret miermīlīgajiem tautas protestiem Lukašenko pauda arī svētdien, diktatora tēlam cienīgi staigājot apkārt ar ieroci rokās. Video kadros redzams, ka Lukašenko pie prezidenta darba rezidences Neatkarības pilī, kuru no protestētājiem sargāja drošības spēki, no helikoptera izkāpa ar Kalašņikova sistēmas triecienšauteni rokā.

Kadros redzams arī viņa jaunākais dēls Nikolajs, ko mēdz dēvēt arī par "troņmantnieku" Koļu. 15 gadus jaunais Koļa ir tērpts bruņuvestē, ar mugursomu, aizsargķiveri un arī triecienšauteni rokās. Ieroča munīcijas aptveres abiem šai brīdī nav pievienotas.

AP/Scanpix/LETA

"Tur neviens nav palicis, ja?" video dzirdams Lukašenko jautājums apsardzei, acīmredzot runājot par protesta gājienu. Tas varētu liecināt, ka kadri filmēti pēc tam, kad demonstrantu pūlis vairs neatradās Neatkarības pils tuvumā.

Prezidenta preses sekretāre Nataļja Eismonte stāsta, ka Lukašenko svētdien strādāja Neatkarības pilī, kontrolējot situāciju. Viņš ar helikoperu pārlidojis pilsētu, lai no augstuma palūkotos uz "tā saukto mītiņu", informē Eismonte.

Aģentūras "Belta" kadros redzams, ka pilī pie galda ar prezidentu sēž pati Eismonte un Koļa bruņuvestē ar triecienšauteni sev priekšā. Šoreiz ierocim aptvere ir pievienota.

AP/Scanpix/LETA

Pēc atgriešanās no lidojuma virs pilsētas Lukašenko devies pateikties drošībniekiem, kuri apsargāja pils perimetru, atklāj Eismonte.

Video kadros redzams, kā Lukašenko ar apsargiem dodas pie omoniešiem un saka viņiem paldies par darbu, uz ko omonieši atbild ar aplausiem. Lukašenko rokās redzams cits ierocis – Kalašņikova saīsinātās versijas kompaktā triecienšautene ar atlokāmo laidi AKS-74U. Aptvere ir pievienota.

"Jūs esat skaistuļi! Paldies, paldies! Mēs ar viņiem tiksim galā," Lukašenko dzirdams sakām.

AP/Scanpix/LETA

Mazina vardarbības nozīmi

Sestdien, 22. augustā, uzrunājot cilvēkus savam atbalstam sasauktajā mītiņā Grodņā, Lukašenko apgalvoja, ka internetā 60% kadru ar milicijas vardarbībā cietušajiem cilvēkiem ir "feiks". Vienlaikus viņš aicināja "piedot drošībnieku kļūdas".

"Tie ir jūsu cilvēki. Pat, ja viņi ir kļūdījušies, piedodiet viņiem," drošībniekus aizstāvēja prezidents.

Par drošībnieku vardarbību un naidīgo attieksmi pret protestētājiem Baltkrievijas un arī ārzemju medijos ir ziņots daudz. Par piedzīvoto pastāstīja arī divi Minskā aizturēti Latvijas pilsoņi. Savukārt kāda Krievijas blogera stāsts te.

Jāatzīmē, ka Grodņas varasiestādes, kur atbalstītājus uzrunāja prezidents, iepriekš paziņoja par nākšanu pretī protestētājiem un virkni viņu prasību izpildīšanu. Lukašenko pēc tam paziņoja par armijas pilnu kaujas gatavību valsts rietumos un īpaši pieminēja Grodņu kā vietu, kur "grib destabilizēt situāciju".

Sestdien Lukašenko paziņoja, ka ir nomainījis Grodņas apgabala gubernatoru.

Negatīvu attieksmi pret protestiem paudusi arī Aizsardzības ministrija. Iestāde svētdien, 23. augustā, vēstīja, ka uzņemas aizsargāt "svētas vietas". Turklāt baltkrievu vēsturisko nacionālo balt-sarkan-balto karogu nodēvējot par "fašistisku".

Jāatgādina, ka Baltkrievijā atgriešanās pie PSRS simboliem, tostarp viegli modificēta Baltkrievijas PSR karoga (izņemts sirpis un āmurs), notika 1995. gadā pēc Lukašenko nākšanas pie varas 1994. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!