Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Sestdien, 3. septembrī, Maskavā pēdējā gaitā pavada šonedēļ 91 gada vecumā mirušo pēdējo PSRS līderi Mihailu Gorbačovu.

Kā ziņots, atvadīšanas ceremonija notiek Maskavas Arodbiedrību nama Kolonnu zālē, kas tradicionāli izmantota kā komunistiskā režīma un arī tagadējās Krievijas līderu izvadīšanas vieta.

Gorbačovs apbedīts prestižajā Maskavas Novodevičjes kapsētā.

Kā vēsta CNN, atvadīties no Gorbačova vēl pirms oficiālā ceremonijas sākuma bija pulcējušies simtiem cilvēku. Atvadīšanās ceremonijai tiešraidē bija iespējams sekot aģentūras "Reuters" "Youtube" kanālā.

Pie ieejas Arodbiedrību namā pirms atvadu ceremonijas sākuma veidojās rinda. Arī vēlāk cilvēki gaidīja krietnu laika sprīdi, lai atvadītos no politiķa.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lai arī ar bēru organizēšanu nodarbojas prezidenta administrācijas protokola dienests, tās nav valsts bēres, vēsta BBC. Kā pavēstīja Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, Gorbačova bērēs būs "valsts bēru elementi", arī goda sardze.

No Krievijas varas pārstāvjiem atvadīties no Gorbačova Arodbiedrību namā ieradies tikai eksprezidents, Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs.

Gorbačovs nomira 30. augustā pēc nopietnas un ilgstošas slimības, atsaucoties uz Krievijas Centrālās klīniskās slimnīcas paziņojumu, iepriekš rakstīja vairāki mediji.

Gorbačovs dzimis 1931. gadā. Par PSRS līderi – Komunistiskās partijas Centrālkomitejas ģenerālsekretāru viņš kļuva 1985. gadā, stājoties mirušā ģenerālsekretāra Konstantīna Čerņenko vietā.

No 1990. gada marta līdz PSRS karoga nolaišanai Kremlī bija pirmais un vienīgais Padomju Savienības prezidents.

Gorbačovs savu vietu vēsturē ierakstījis ar mēģinājumiem reformēt totalitāro un tajā brīdī ekonomiski novājināto PSRS režīmu. Viņa vārds saistās ar "perestroiku" jeb sistēmas pārbūves politiku, kā arī ne mazāk svarīgi – "glastnostj" jeb atvērtības politiku.

Tās bija PSRS nepieredzēta mēroga pārmaiņas, kuru laikā samazināja preses kontroli, atbrīvoja tūkstošiem politisko ieslodzīto un pat pieļāva valsts iekārtas kritiku.

Gorbačova reformas gan nespēja paglābt grūstošo impēriju un cenzūras atvieglošana veicināja demokratizācijas, un okupēto tautu neatkarības atgūšanas procesus.

Tāpat ziņots, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins neapmeklēs Gorbačova bēres darba grafika dēļ, ceturtdien pavēstīja Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Putins ceturtdien pirms izlidošanas uz Kaļiņingradu apmeklējis Centrālo klīnisko slimnīcu un tur atvadījies no aizgājēja, sacīja preses sekretārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!