Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Fransuā Olands svētdien pieminēja Pirmā pasaules kara ilgāko kauju, tā dēvēto Verdenas elli.

Desmit mēnešus ilgušajā kaujā starp Vāciju un Franciju, kas risinājās Francijas ziemeļu daļas Flerīdevānduamonas ciematā, dzīvību zaudēja ap 300 tūkstošiem karavīru, bet vēl ap 400 tūkstošiem cilvēku tika sakropļoti.

1916. gada decembrī Francija kaujā uzvarēja, bet tagad ciematā izveidots, Verdenas kaujās kritušo memoriāls, kas tiek uzskatīts par abu valstu miera izlīguma simbolu. Piemiņas vietas izveidē ieguldīti 12,5 miljoni eiro.

Uzrunā Vācijas kanclere teica, ka tikai tie, kas zina pagātni var gūt mācību un veidot labu nākotni. Savukārt Francijas prezidents norādīja, ka memoriāls ir nevis ciešanu, bet gan cerības simbols.

Foto: AP/Scanpix

1984.gadā toreizējais Francijas prezidents Fransuā Miterāns un Vācijas kanclers Helmūts Kols par abu valstu izlīguma zīmi simboliski sarokojās pie kritušo kapiem.

Berlīne un Parīze tagad viena otru uzlūko kā galvenos sabiedrotos, kuru tandēms pēc Otrā pasaules kara kļuvis par galveno Eiropas integrācijas dzinējspēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!