Eiropas Savienības spēkiem Bosnijā un Hercegovinā (EUFOR) notiekošās militārās mācībās "Quick Response 20", demonstrējot spējas īsā laikā iegūt papildspēku no citām Eiropas malām, Ukraiņu masīvais "Antonov An-124" no Britu salām uz Bosniju atveda bruņutransportierus, liecina Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrijas izplatītā informācija.

"Aiz horizonta esošu spēku" atvešana īsā laikā demonstrē un trenē spējas operacionāli pielāgoties un pārbauda ārkārtas rīcības plānu efektivitāti, vēsta mācību rīkotāju izplatītā informācija. Tādējādi mācībās pārbaudīta un trenēta EUFOR spēja pildīt ANO Drošības padomes 2496. rezolūcijā doto mandātu nodrošināt drošību un stabilitāti valstī. Mācības notiek visā Bosnijā, ciešā sadarbībā ar vietējiem Bruņotajiem spēkiem.

Viens no mācību posmiem ietvēra liela skaita Lielbritānijas armijas bruņutransportieru pārvešanu Braiznortonas Karalisko Gaisa spēku bāzes uz Bosniju. Šim mērķim izvēlēts milzīgais "AN-124", kuru apsaimnieko Ukrainas kompānija "Antonov Air".

Lai spētu nodrošināt mācību normālu norisi, Lielbritānijas desantnieku pulks Bosnijā ar ēdienu un visu nepieciešamo ekipējumu ieradās pirms "An-124" ierašanās. Viss pulks, ņemot vērā Covid-19 pandēmiju, Lielbritānijā divas nedēļas dzīvoja izolācijā Batmiras bāzē, kur tika novērots viņu veselības stāvoklis. Pēc ierašanās Balkānos tas sagaidīja milzu lidaparātu, un īstenoja atvestās tehnikas izlādēšanu.

EUFOR spēkus veido 20 valstu kopumā 600 karavīru. Kontingentu lielākoties nodrošina Eiropas Savienības dalībvalstis, bet arī vairākas citas, piemēram, Ziemeļmaķedonija, Šveice, Turcija un Lielbritānija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!