Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tūkstošiem cilvēku demonstrācijā Maskavā svētdien pieprasījuši atbrīvot cilvēkus, kas aizturēti opozīcijas protestu laikā. Cilvēki, kas piedalījās Krievijas varasiestāžu atļautajā demonstrācijā, skandēja: "Atbrīvojiet viņus visus!"

Protesti Maskavā sākās jūlijā, pēc tam kad varasiestādes atteicās reģistrēt vairākus pazīstamus opozīcijas kandidātus Maskavas domes 8. septembra vēlēšanām.

Demonstrācijās piedalījās tūkstošiem cilvēku. Policija ar spēku izklīdināja vairākas nesankcionētās demonstrācijas un aizturēja vairāk nekā 2400 cilvēku. Lielākā daļa drīz vien tika atbrīvota, bet dažiem tika izvirzītas nopietnas apsūdzības un piespriesti cietumsodi.

Opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs šodien apsūdzēja varasiestādes, ka tās traucē protestētājiem pulcēties vietā, kur demonstrācija atļauta. Navaļnijs protestos piedalījās pirmo reizi, kopš augustā tika atbrīvots no izolatora pēc 30 dienu administratīvā aresta izciešanas par aicinājumu piedalīties nesankcionētā protesta akcijā.

Viņš prognozēja, ka demonstrācijas dalībnieku skaits būs mērāms desmitos tūkstošos. "Mēs varam panākt, ka tiek atbrīvots ne tikai Pāvels Ustinovs, bet visi tie, kuri tika aizturēti reizē ar viņu," pasākuma lapā sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja demonstrācijas organizētāja Krievijas Liberālistu partija.

23 gadus vecais aktieris Ustinovs, kuram tiesa piesprieda trīsarpus gadus cietumā par vardarbību pret policiju opozīcijas protestu laikā 3. augustā, tika atbrīvots pēc plašas solidaritātes kampaņas ar daudzu sabiedrībā zināmu cilvēku iesaistīšanos.

Ustinovs tiesā noliedza vainu un uzstāja, ka protesta akcijā nav piedalījies, bet gaidījis pie metro stacijas draugu. Internetā ievietotajos video redzams, kā Ustinovs mierīgi stāv un skatās telefonā, kad viņam pēkšņi metas virsū Nacionālās gvardes darbinieku bars, nogāž viņu zemē un sāk sist ar stekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!