Foto: EPA/Scanpix/LETA

Baltkrievijā jau trešo nedēļu nerimst plaši protesti pret 26 gadus valdījušo prezidentu Aleksandru Lukašenko, kuram svētdien apritēja 66 gadi. Fotogrāfijās atlasīti kadri no aizvadītās nedēļas nogales Minskā.

Protesti Baltkrievijā notiek kopš 9. augusta, kad valstī notika prezidenta vēlēšanas, kurās Lukašenko uzvarēja ar 80% balsu. Vēlēšanas Rietumos netiek atzītas par demokrātiskām un opozīcija tās rezultātus uzskata par viltotiem.

Sestdien Minskā "Solidaritātes gājienā" devās sievietes. Milicijas specvienība OMON vairākas reizes nosprostoja gājienam ceļu, bet aizturēja pārsvarā tikai vīriešus, ziņo "Currenttime".

Svētdien ar Lukašenko varu neapmierināti gājiens Minskā pulcējis vairāk nekā 100 tūkstošus līdz 200 tūkstošus cilvēku. Ļaudis viņam dzimšanas dienā uz pilsētas centru nesuši ķirbjus, milzīgu kartona prusaku, zārku diktatūrai. Plakātos bija lasāmi tādi saukļi kā "Saša, piedod! Dāvanu nebūs!".

Svētdien pilsētā ievesta bruņutehnika, bet vakarā Valsts karoga laukumā pie demonstrantiem iznāca Lukašenko palīgs Nikolajs Latišonoks, kurš paskaidroja, ka sarunas ar opozīciju nebūs un krimināllietas par protestētāju piekaušanu un nāvi arī netikšot ierosinātas, raksta "Currenttime". Tikmēr Izmeklēšanas komiteja mēneša laikā sākusi 50 krimināllietas par draudiem dažādiem varas pārstāvjiem.

Saskaņā ar oficiālo informāciju svētdien protestu laikā aizturēti 140 cilvēki. Tīmeklī savukārt skatāms video, kā protestētāji novērš cilvēku aizturēšanu un padzen drošībniekus, kas ieradušies civilā apģērbā un netrafaretā mikroautobusā.

Jau ziņots, ka pats Lukašenko svētdien pie Neatkarības pils atkal redzēts ar triecienšauteni rokās.

Šī nav pirmā reize Baltkrievijā notiekošo protestu laikā, kad Lukašenko staigājis apkārt ar ieroci rokās. Jau pagājušajā svētdienā, 23. augustā, Lukašenko bija nofilmēts ar Kalašņikova sistēmas triecienšauteni pie pils un runājoties ar drošībniekiem pils apkārtnē.

Vērotāji skaidro, ka tā ir skaidra zīme – varu ar labu viņš neatdos.

Tikmēr medijos parādās arvien vairāk liecību par drošības iestāžu darbinieku vardarbību pret protestētājiem, kas īpaši izteikta bija protestu pirmajās dienās.

Te lasāms stāsts par kāda medijos popularitāti guvuša foto varoni, te video redzams, kā drošībnieks tiešā tēmējumā sašauj žurnālisti. Par piedzīvoto pastāstīja arī divi Minskā aizturēti Latvijas pilsoņi. Savukārt kāda Krievijas blogera stāsts te. Bet šeit biedējošs video no OMON aizturēšanas automašīnas.

Pats Baltkrievijas prezidents Aleskandrs Lukašenko, diskreditējot protestu nozīmi, ir izteicies, ka ielās iziet apreibinājušies un "aitas". "Nosmēķējušies, daudz piedzērušos, ar narkotikām – šausmas," viņš komentēja 9. augusta notikumus.

Lukašenko arī paziņoja, ka 60% fotogrāfiju ar vardarbībā cietušajiem ir "feiks" . Vienlaikus viņš aicināja "piedot drošībnieku kļūdas". "Tie ir jūsu cilvēki. Pat, ja viņi ir kļūdījušies, piedodiet viņiem," drošībniekus aizstāvēja prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!