Foto: EPA/Scanpix/LETA

Baltkrievijas drošības spēki sestdien aizturējuši desmitiem sieviešu demonstrācijas dalībnieču, ziņo “Reuters”.

Gājiens bija iecerēts kā "simbolisks ģenerālmēģinājums" opozīcijas prezidenta amata kandidātes Svetlanas Tihanovskas inaugurācijai.

Arī šajā sestdienā Minskas ielās izgāja tūkstošiem cilvēku, rokās nesot plakātus, skandējot saukļus un pieprasot demokrātiskas vēlēšanas. Viena sieviešu grupa skandēja "Mūsu prezidents ir Sveta!", atsaucoties uz Tihanovsku. Mirkli vēlāk policija sievietes aizturēja. Netālu tika arestēti arī citi protestētāji.

"Radio brīvība" baltkrievu redakcija vēsta, ka drošības spēki aizturējuši ap 100 cilvēku. To vidū ir gan žurnālisti, gan mūziķi, kas piedalījušies protesta akcijā.


Starp aizturētajām personām ir arī 73 gadus vecā Ņina Baginska, kas ir kļuvusi par vienu no protesta simboliem.


Baltkrievijas drošības spēki norādījuši, ka demonstrācija nav saskaņota, tādēļ ir nelikumīga.

Jau vēstīts, ka Baltkrievijā kopš prezidenta vēlēšanām 9. augustā notiek plaši protesti pret Lukašenko režīmu. Saskaņā ar Lukašenko režīma izsludinātajiem rezultātiem Lukašenko vēlēšanās ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Tihanovska tikai 10,1% balsu.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti. Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība (ES) un citas Rietumvalstis, un Baltkrievijai draud ASV un ES sankcijas par vēlēšanu rezultātu viltošanu un protestētāju apspiešanu.

ANO cilvēktiesību izmeklētāja Anaisa Marina pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Baltkrievijā kopš vēlēšanām agresīvi aizturēti vairāk nekā 10 000 cilvēku un saņemtas vairāk nekā 500 sūdzības par spīdzināšanu un tūkstošiem cilvēku tikuši mežonīgi piekauti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!