Foto: AP/Scanpix/LETA
Mjanmā pēc lietusgāzēm dubļu nogruvumā gājuši bojā vismaz 113 nefrīta raktuvēs strādājošie, vēsta "Al Jazeera". Apstiprinātais bojāgājušo skaits, visticamāk, vēl pieaugs.

Kačinas apgabala Hepakantas pilsētas tuvumā lietusgāzes radījušas dubļu lavīnu, kas sev līdzi aizrāvusi lielu skaitu kalnraču. Pagaidām atrasti 113 cilvēku mirstīgās atliekas, bet meklēšana turpinās. Mjanmas glābēju dienesti tagad pārmeklē plašu kalnainu apgabalu, kurā augsne kalnos ir kļuvusi nestabila, bet ielejas applūdušas ar ūdeni.

Incidenta vietā nobrucis cilvēku veidotais kalns no iežiem, kuri atsijāti nefrīta meklēšanas laikā. Aculiecinieki stāsta, ka pēkšņi kalns šķietami sasvēries, bet jau nākamajā visi tā pakājē esošie cilvēki bija zuduši skatienam.

Visi bojāgājušie esot neformāli pašnodarbinātie, kuri nefrītu meklēja kalnrūpniecības kompānijas atkritumu kalnā, medijam atklājusi kāda nevalstiskā organizācija. Tā norādījusi, ka šo cilvēku ģimenes nepretendē uz kompensācijām, jo viņu nodarbošanās nebija oficiāla, taču incidents neesot arī iemesls šādas prakses pārtraukšanai, jo citu iespēju nopelnīt šī aroda darītājiem neesot.

Pirms vairāk nekā četriem gadiem valsts formālā līdere Auna Sana Su Či, nākot pie varas, solīja sakārtot nozari, bet līdz šim tas nav noticis. Ieņēmumi no nefrīta raktuvēm, kā arī koka, zelta un dzintara ieguve finansiāli balstījusi abas karojošās puses gadiem ilgajā etniskajā konfliktā starp kačiniem un armiju, kurā vairums dienējošo ir burmieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!