Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vairāk nekā 5000 cilvēku ceturtdien sapulcējās pie Moldovas parlamenta Kišiņevā, lai protestētu pret likumprojektu, kas ierobežotu jaunievēlētās proeiropeiskās prezidentes pilnvaras.

Moldovā 15. novembrī notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā proeiropeiskās opozīcijas kandidāte Maija Sandu sakāva līdzšinējo prokrieviski noskaņoto valsts galvu Igoru Dodonu. Plānots, ka Sandu prezidenta zvērestu nodos decembra beigās.

Protestētāji sapulcējās pie parlamenta pēc Sandu aicinājuma saviem atbalstītājiem iestāties pret vairākiem likumprojektiem, ko ierosinājuši Dodona pārstāvētie sociālisti, tostarp likumprojektu, kas ierobežotu prezidenta pilnvaras.

Likumprojekts paredz nodot kontroli pār izlūkošanas aģentūru - Moldovas Informācijas un drošības dienestu - no prezidenta parlamentam.

Sandu atbalstītāji skandēja "Nost ar nodevējiem!" un pieprasīja parlamenta atlaišanu. Policija norobežoja parlamentu, bet protestētājus neizklīdināja. Uzrunājot protestētājus, Sandu aicināja Dodona valdību atkāpties, pārmetot kabinetam Dodona korupcijas shēmu atbalstīšanu, un aicināja sarīkot pirmstermiņa vēlēšanas.

Pēdējās parlamenta vēlēšanas Moldovā notika 2019. gadā, un Dodona pārstāvētā partija tajās izcīnīja trešdaļu vietu. Tikmēr parlamentā opozīcijas deputāti pieprasīja atteikties no minētajiem likumprojektiem, bet Dodonam lojālie deputāti nobloķēja šo mēģinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!