Foto: AFP/Scanpix

Pirmajā Mosulas kaujas dienā Irākas un kurdu pešmergas spēkiem izdevies ieņemt un no "Daesh" teroristiem attīrīt gandrīz 200 kvadrātkilometru plašas teritorijas, ziņo kurdu medijs "ARA News". Sociālajos tīklos publicētie foto no kaujas vietas apliecina, ka līdzās pešmergai karojuši arī dažādu rietumvalstu speciālo uzdevumu vienību karavīri.

Līdzās sauszemes uzbrukumiem, ASV vadītā starptautiskā koalīcija veic arī uzlidojumus "Daesh" pozīcijām. Lai gan kaujā par Mosulu solīja piedalīties arī Turcijas armija, kura Kurdistānā uz ziemeļiem no Mosulas izveidojusi bāzi un apmācīja kurdu spēkus, pagaidām tā kaujās nav iesaistījusies.

Kurdi apgalvo, ka pirmajā dienā ieņēmuši deviņus ciemus, pietuvinot savas pozīcijas pašai Mosulai un nostiprinoties uz svarīgā Erbīlas-Mosulas ceļa (spēku virzība kartē iezīmēta ar zaļām bultām). Erbīla ir Irākas Kurdistānas galvaspilsēta, kura no frontes līnijas atrodas vien aptuveni 60 kilometru attālumā.

Irākas drošības spēki ar Irānas organizēto šiītu militāro grupējumu palīdzību savukārt ieņēma plašas pozīcijas Ninīves reģiona dienvidos (spēku virzība kartē iezīmēta ar sarkanām bultām).

Kurdi ziņo, ka "Daesh" pašnāvnieku uzbrukumos ar sprāgstvielām pildītos auto, kā arī no snaiperu raidītām lodēm viņu rindās krituši vismaz deviņi vīri. Paredzams, ka, tuvojoties pašai Mosulas pilsētai, armiju virzības ātrums saruks, jo pieaugs pašnāvnieku uzbrukumu skaits, turklāt džihādisti izvietojuši lielu skaitu spridzekļu un mīnu. Tāpat līdzās ierastām pozīcijām Mosulā teroristi sagatavojuši plašu tuneļu sistēmu.

Video, kurā redzams "Daesh" pašnāvnieka uzbrukums pešmergas spēkiem:

#BREAKING: #ISIS suicide car bomb detonates next to an #Iraq-i army tank - southeastern #Mosul !
More videos: https://t.co/b1jRtuw46S pic.twitter.com/nJ3ZccGT6M— Kurdistan24 English (@K24English) October 17, 2016

Kurdistānas prezidents Masuds Barzani norādījis, ka šī kauja, kurā pešmerga un Irākas drošības spēki pirmo reizi karojuši vienā frontes pusē pret "Daesh", noritējusi labi. Šovasar kaujā par Keijāras gaisa spēku bāzi Ninīves reģiona dienvidos pešmerga asistēja irākiešu spēkiem, bet nepiedalījās kaujās.

Mosulas kaujās piedalās arī ASV 101. desantnieku divīzija, kura vada 19 valstu koalīcijas spēkus. Sociālajos tīklos publicētas fotogrāfijas, kurās redzami vairāku rietumvalstu speciālo uzdevumu vienību karavīri.

Irākas armija savā oficiālajā "Twitter" kontā publicējuši video, kā franču speciālo uzdevumu vienība ar artilēriju apšauda džihādistu pozīcijas:

French army broadcast video footage of the process to provide fire support to Iraqi forces started advancing towards #Mosul #MosulOps #Iraq pic.twitter.com/w04F6zu625— Iraqi national army (@Defense_Iraq) October 17, 2016

Kaujas laukā nobildēti arī Vācijā ražotie bruņuauto "ATF Dingo". Iepriekš vācieši tādus piegādājuši pešmergas spēkiem, bet uz viena no tiem redzamā atpazīšanas zīme liek domāt, ka tos vada paši Vācijas specvienības karavīri:

ASV speciālo uzdevumu vienības karavīri savukārt nobildēti, kaujaslaukā konsultējot Kurdistānas pešmergas pārstāvjus:

"The Sentinel" ziņo, ka arī Kanādas karavīri piedalās kā konsultanti, bet nepiedalās aktīvās kaujās:

Tāpat līdzās kurdu spēkiem Kurdistānas televīzija "Rudaw" nofilmējusi specvienību karavīrus, kuru piederību kādai konkrētai rietumvalstij interneta aktīvistiem nav izdevies atšifrēt:

Mosula ir trešā lielākā Irākas pilsēta, kuru pirms vairāk nekā diviem gadiem ieņēma teroristu grupējums "Daesh", tajā pasludinot kalifāta "Islāma valsts" dibināšanu. Džihādistu operācijas laikā 2014. gada vasarā to rokās nonāca vairākas Irākas armijas bāzes ar visu bruņojumu un munīciju, no kā lielu daļu iepriekšējā desmitgadē bija nodrošinājušas rietumvalstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!