Foto: EPA/Scanpix/LETA

Indijas premjers Narendra Modi šonedēļ izsludināja nacionāla mēroga ierobežojumus un karantīnas ieviešanu. Stingrie mēri pieņemti, lai apturētu nāvējošā jaunā koronavīrusa izplatīšanos un novērstu valsts veselības sistēmas sabrukumu Covid-19 slimības strauja pieauguma gadījumā.

Indija ir otra apdzīvotākā valsts pasaulē pēc Ķīnas. Tās aptuveni 1,34 miljardiem iedzīvotāju kopš trešdienas, 25. marta, noteikts palikt mājās trīs pilnas nedēļas jeb 21 dienu. Atsevišķos reģionos un pilsētās pat noteiktas komandantstundas.

Lai gan Modi aicināja nekrist panikā, izpērkot veikalus, Indijas lielākajās pilsētās pēc viņa paziņojuma pie veikaliem bija novērojama drūzmēšanās, un veikalos drīz bija tukši plaukti. Cilvēku satraukumu vēl vairāk palielinājis fakts, ka atšķirībā, piemēram, no Latvijas, iedzīvotājiem pavisam liegts pamest mājokļus un attiecīgi nav zināms, kad viņi atkal varēs iegādāties pārtiku.

"Ja mūsu valsts šo 21 dienu neievēros, tad tā var atgriezties 21 gadu senā pagātnē," tautiešus uzrunā televīzijā brīdināja Modi. Viņš vērsās pie indiešiem, uzsverot, ka pat attīstītajās valstīs ir problēmas apkarot vīrusa izplatību un šobrīd tiek ievēroti stingri noteikumi. "Sociālā distancēšanās ir vienīgais veids, kā to var apkarot!" vairākkārt uzsvēra premjers.

Kopš stingro ierobežojumu izsludināšanas visā indijā ielās redzami armijas spēki un policija, kas uzrauga to ievērošanu. Pārkāpēji tiek dažādi sodīti, pat tūlītēji saņemot nūju sitienus. Ielās var novērot dezinfekcijas komandas un dezinfekcijas darbos tiek iesaistīti arī ugunsdzēsēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!