Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) sestdien palaidusi pirmo jaunākās paaudzes meteoroloģisko pavadoni, kura uzdevums būs uzlabot laika prognožu precizitāti un aktualitāti.

Pavadonis JPSS-1, kas radīts kopīgā NASA un ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes (NOAA) projektā, sekmīgi palaists no Vandenberga Gaisa spēku bāzes Kalifornijā. Divi iepriekšējie palaišanas mēģinājumi bija neveiksmīgi - viens laika apstākļu, otrs tehnisku problēmu dēļ.

Jaunais satelīts, kas būs daļa no vienotās polārās pavadoņu sistēmas (JPSS), aprīkots ar modernām iekārtām atmosfēras, zemes virsmas un jūras novērošanai, kas ļaus veidot precīzākus prognožu modeļus, kam var būt īpaši liela nozīme spēcīgu viesuļvētru prognozēšanā.

Pavadonis atradīsies aptuveni 800 kilometru augstumā un apriņķos zemeslodi 14 reizes diennaktī, katrā reizē ļaujot novērot plašu planētas joslu un tādējādi divas reizes diennaktī zinātniekiem būs iespēja novērot "katru planētas stūrīti", norādījis JPSS programmas vadošais pētnieks Mičs Goldbergs.

Meteorologi uzskata polāros pavadoņus par globālās novērošanas sistēmas mugurkaulu, jo tie ļauj iegūt 85% no temperatūras un gaisa mitruma mērījumu datiem, kas pasaulē tiek izmantoti prognožu modeļu izstrādei. Šai sistēmā iekļauti arī stacionārie pavadoņi, kas atrodas tālāk no Zemes.

Turpmāko gadu laikā paredzēts palaist vēl trīs šāda tipa pavadoņus.

Šīs pašas misijas ietvaros vēl tiks palaisti arī četri mazāki pavadoņi "CubeSat", kas piederēs četrām ASV universitātēm un būs daļa no NASA nanopavadoņu programmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!