Foto: Reuters/Scanpix

Sestdien, Krievijas prezidenta Vladimira Putina dzimšanas dienā viņa šobrīd spilgtākā opozicionāra Alekseja Navaļnija atbalstītāji gandrīz 80 Krievijas lielākajās pilsētās sarīkojuši masu protestus pret Putina režīmu un Navaļnija aizturēšanu, ziņo "Reuters".

Navaļnijs, kurš pats šobrīd atrodas 20 diennakšu arestā par nelegālu protestu rīkošanu, uz šodienas protestiem aicināja, "Facebook" paziņojot: "Liksim Putinam ieklausīties un doties sen pelnītajā atpūtā. Viņš pie varas bijis 18 gadus, kas jau ir gana."

Šodienas protestu apmēri Kremlim ļaus noteikt Navaļnija atbalstītāju lojalitāti, norāda "Bloomberg". Medijs skaidro, ka patlaban Krievijas līderis gatavojas savam ceturtajam prezidentūras termiņam. 65 gadu vecumu sasniegušais Putins oficiāli gan vēl nav paziņojis par plāniem vadīt valsti arī turpmāk, tomēr tiek paredzēts, ka viņš to darīs līdz šī gada beigām.

Pretkorupcijas aktīvists Navaļnijs Krievijas 2018. gada prezidenta vēlēšanām izziņojis arī savu kandidatūru, taču amatpersonas līdz šim norādījušas, ka viņš nav tiesīgs kandidēt. Tikmēr pats opozicionārs turpina vēlēšanu kampaņu, atmaskojot aizvien jaunus korupcijas gadījumus un norādot uz aizdomīgiem amatpersonu un Putinam pietuvinātu personu īpašumiem, kuru vērtība ievērojami pārsniedz viņu ienākumus.

Navaļnijs politiskās skatuves priekšplānā izvirzījās 2013. gada Maskavas mēra vēlēšanās, gandrīz pārspējot Putina līdzgaitnieku. Iepriekš viņš sarīkoja vienus no lielākajiem protestiem Krievijas vēsturē, iebilstot pret balsu viltošanu vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!