Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas prezidenta vēlēšanu oficiālais norises datums ir 18. marts, bet Ņencu Autonomā apgabala arktiskajos plašumos nākamā prezidenta izvēle jau ir sākusies. Aģentūras "Reuters" fotogrāfs Sergejs Kapuhins iemūžinājis vēlēšanu komisijas darbinieku darbu, kuri ar helikopteru dodas pie reģiona visnomaļākajām apmetnēm.

Nelielās kopienās vai pat pavisam vientuļās saimniecībās šeit mitinās briežu audzētāji un meteoroloģisko staciju darbinieki. Ņemot vērā ņencu nošķirtību, kopš februāra beigām īpašā agrīnā balsošanā balsis atdevuši jau 282 šīs Sibīrijas tautas pārstāvji, kā arī naftas industrijas darboņi. Balsošana uzsākta tik agrīni mainīgo laika apstākļu dēļ, jo spēcīga sniegavētra var aizturēt lidojumu pat par nedēļu.

Par spīti nošķirtībai labā laikā briežkopji uz jurtām uzliekot antenas, lai uztvertu televīziju un sekotu pasaulē notiekošajam. Arī savrupo ikdienu ietekmējot lielā politika, vairāki lopkopji atklāj "Reuters". Piemēram, reģionā aizvien vairāk iespiežas naftas un dabasgāzes ieguves kompānijas, kuru uz zemes novietotie cauruļvadi fiziski ierobežo viņu briežu ganības.

Autonomais apgabals atrodas pusotra tūkstoša kilometru attālumā no Maskavas, un tajā mīt vien aptuveni 44 000 cilvēku.

Ņemot vērā apgabala milzīgos izmērus, vēlēšanu komisijas darbinieki jau vairākas nedēļas iepriekš no komūnu vecākajiem noskaidrojuši, kur nomadi plāno šajās dienās apmesties. Tie briežkopji, kuri norunātajā laikā neierodas noteiktajā tikšanās vietā, vēlēšanās nobalsot nevarot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!