Foto: AFP/Scanpix

No teroristiskā grupējuma "Boko Haram" gūsta Nigērijā atbrīvotas vēl 82 meitenes, kas tika nolaupītas pirms trīs gadiem, svētdien ziņo britu raidsabiedrība "BBC".

Teroristiskā grupējuma gūstā no 276 meitenēm atrodas vairāk nekā 100 meitenes. Viņu atrašanās vieta nav zināma.

Abudžā meitenes, kas atbrīvotas no teroristu gūsta, sagaidītas ar mūziku un dejām. Meitenes dejojušas kopā ar saviem vecākiem, kā arī neizpalikuši apskāvieni un asaras par atkalsatikšanos, vēsta medijs. Pilsētā valda svinīga un tajā pašā laikā ļoti emocionāla atmosfēra.

Meitenes izdevies atgūt, apmainot tās pret pieciem "Boho Haram" teroristiem.

Sākotnēji tika plānots, ka tiks atbrīvotas 83 meitenes, bet viena nolēmusi palikt pie kaujiniekiem, jo viņa esot laimīga ar savu vīru, atsaucoties uz Nigērijas amatpersonām, vēsta BBC.

Kā zināms, 2014. gada aprīlī "Boko Haram" Čibokā Nigērijas ziemeļaustrumos nolaupīja vairāk nekā 270 skolnieces, izpelnoties plašu starptautisku nosodījumu. Meitenes nereti tika izmantotas grupējuma propagandas videomateriālos.

Pēc skolnieču nolaupīšanas 2014. gadā dažādās pasaules valstīs tika īstenotas kampaņas, aicinot meitenes atbrīvot, tostarp bieži tika izmantota mirkļbirka #BringBackOurGirls.

Oktobra sākumā pēc pārrunām ar islāmiskajiem kaujiniekiem tika atbrīvota 21 meitene. Tāpat pagājušā gada novembra sākumā, karavīriem pārmeklējot mežu ap "Boko Haram" bāzi Borno štata ziemeļos, mežā tika atrasta vēl viena nolaupītā skolniece.

Teroristiskais grupējums "Boko Haram" mērķis ir Nigērijas ziemeļos izveidot islāma valsti. Konfliktos ar grupējumu nogalināti apmēram 20 tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!