Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pirms pieciem – 2013. gada gadiem 21. novembrī – Kijevā sākās miermīlīgas demonstrācijas, pieprasot valdību ieturēt kursu uz sadarbību ar Eiropas Savienību. Pēc varasiestāžu mēģinājuma nelielo miermīlīgo demonstrāciju izdzenāt ar spēku, protesti pārauga masīvā tautas kustībā trīs mēnešu garumā.

Turpmākajos mēnešos no sākotnēji nelielās pārsvarā studentu demonstrācijas, Kijevas centrālajā Neatkarības laukumā jeb Maidanā telšu pilsētiņā jau pulcējās un barikādes cēla tūkstošiem cilvēku, protestējot pret Maskavai draudzīgā prezidenta Viktora Janukoviča valdību, tās korupciju, izvēlēto prokremlisko kursu un vēršanos pret demonstrantiem.

Protestētāju un drošībnieku sadursmēs gāja bojā varāk nekā 100 cilvēku, bet tūkstošiem tika ievainoti. Protesti kulminēja februāra beigās, kad tika piedzīvotas to asiņainākās dienas un Janukovičs aizbēga uz Krieviju.

Protesti, kas bija pazīstami kā Eiromaidans vai vienkārši Maidans, pēc tam ieguva Cieņas revolūcijas nosaukumu. Janukoviča valdības gāšana un sekojošā Krievijas agresija, – okupējot Krimas pussalu un sākot bruņotus nemierus valsts austrumos –, noveda pie straujas saišu saraušanas ar Krieviju un politikas virziena maiņu par labu sadarbībai ar Eiropas Savienību un Rietumu pasauli.

Protestu sākuma piecgadi pieminot, piedāvājam fotogrāfijas no nemierīgajiem un trauksmainajiem mēnešiem Kijevas centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!