Foto: Sputnik/Scanpix

Sīrijas armijas karavīri un prezidentam Bašaram al Asadam lojālie kaujinieki pulcējas pie islāmistu grupējuma "Daesh" ieņemtās Karjateinas pilsētas, acīmredzot gatavojoties šīs apdzīvotās vietas atkarošanai, liecina sestdien uzņemti fotoaģentūru attēli.

Krievijas ziņu aģentūras svētdienas pēcpusdienā ziņo, ka Sīrijas spēki jau ieņēmuši un pilnībā kontrolē apdzīvoto vietu.

Himsas provincē esošā Karjateina atrodas uz ceļa, pa kuru var no Damaskas doties tālāk uz pirms nedēļas no islāmistiem atbrīvoto Palmīru, kas pazīstama ar senajiem arhitektūras pieminekļiem. Palmīras ieņemšana Krievijas atbalstītajiem valdības spēkiem bija nozīmīgs sasniegums, kas paver ceļu tālākai teritoriju atgūšanai.

Asada kontrolētā armija pilsoņu kara gados ir smagi cietusi un tai trūkst dzīvā spēka, ko ir atzinis pats Sīrijas prezidents. Taču ir zināms, ka valdības pusē, neskaitot dažādus brīvprātīgos, Sīrijā karo Libānas šiītu grupējuma "Hezbollah" kaujinieki, Teherānas sūtītie irāņi un Irānas afgāņi.

Oficiāli nav zināms, cik liels ir Krievijas atbalsts Asada spēkiem uz sauszemes ārpus bombardēšanas kampaņām.

Sīrijā karš notiek kopš 2011. gada, kad pret autoritārā prezidenta Bašara al Asada režīmu vērsti tautas protesti pārauga vardarbībā, drošības spēkiem cenšoties tos pārtraukt ar spēku.

Tagad konflikts ir izvērties kompleksā vairāku fronšu karā starp Krievijas atbalstīto režīmu, džihādistiem, nemierniekiem, kas vēlas Asada gāšanu, kurdiem un ASV vadīto koalīciju, kas rīko gaisa triecienus pret grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") pozīcijām.

Vairāk nekā 250 000 cilvēku karā ir gājuši bojā un miljons ievainoti. 11 miljoni pametuši savas mājas, no tiem vairāk nekā četri miljoni devušies uz ārzemēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!