Foto: facebook.com/Food.for.Mars.and.moon

Nīderlandes pētnieku grupa novākusi tomātus, zirņus un redīsus, kas izaudzēti vulkāniskā augsnē, kas pietuvināta apstākļiem uz Marsa un Mēness, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Pētnieki eksperimentu veikuši, izmantojot 10 dažādus augus un augsni, kas ņemta no Havaju salās esošā vulkāna, kas tādējādi atbilstu tādai augsnei, kas ir uz Mēness vai Marsa.

Jaunākajā eksperimentā izaudzēti zirņi, redīsi, tomāti, kressalāti, puravi, spināti un maurloki.

Kā vēsta raidsabiedrība, eksperimenta iespaidīgākais iznākums bijis tieši tomātu audzēšanā, jo tie ieguvuši ļoti košu un izteiktu sarkano krāsu.

Zinātnieki secinājuši, ka ekvivalentā Marsa augsne spēj saražot nedaudz mazāk augu nekā Zemes augsne.

"Marsa augsnes aizstājējam ir lielisks potenciāls, ja vien to pietiekami daudz aplaista un pareizi sagatavo," sacīja eksperimenta vadošais pētnieks Vīgers Veimelinks.

Viņš norādījis, ka šī vulkāniskā augsne, kas ir ekvivalenta Marsa augsnei, tika īpaši sagatavota, proti, augsnei tika piemaisīta klāt sasmalcināta zāle.

"Eksperimenta mērķis bija imitēt augsni, kā arī pārbaudīt augu augšanu un ražotspēju tajā. Mēs neatdarinājām laikapstākļus un augsto temperatūru, kas varētu būt uz šīm planētām," uzsvēra pētnieks. Viņš arī paskaidroja, ka augi baudījuši tos klimata apstākļus un temepratūru, kas ir uz Zemes.

"Lai gan daži no kultūraugiem izskatās gana labi, mēs neesam īsti pārliecināti, vai tos varētu lietot uzturā, jo pati augsne satur smagos metālus, piemēram, svinu un arsēnu, kas var radīt risku cilvēkiem," sacīja Veimelinks.

Viņš uzsvēra, ka notiks tālākas pārbaudes, lai pārliecinātos, vai šie dārzeņi ir lietojami cilvēku uzturā.

Pētnieki arī publicējuši savus eksperimentus ar augiem "Facebook" lapā "Food for Mars and Moon", kur var redzēt ne tikai stādus un pirmās sēklas, bet arī pašu eksperimenta gala rezultātu.

Kā redzams "Facebook" ierakstos, pagājušā gada septembrī eksperimentu piemeklēja arī ķibele, jo tomātu lapas bija apsēduši kaitēkļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!