Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV megapoles Ņujorkas centrālajā laukumā Taimskvērā ceturtdien pulciņš ortodoksālo ebreju sarīkoja protestu pret Izraēlas īstenoto militāro kampaņu pret palestīniešiem, liecina "Reuters" aģentūras fotogrāfu uzņemtie kadri.

Fotogrāfijās redzams, ka viņi iesaistījušies diskusijās ar Izraēlas pozīcijas aizstāvjiem un kārtības nodrošināšanai pasākumā buferzonu veido pilsētas policisti. Plakāti pauž nosodījumu Izraēlas izplešanās politikai uz Palestīnas zemes rēķina, kā arī atzīmē, ka tieši cionisti reiz aizsāka konfliktu, kā arī "pielaiduši uguni" esošajai eskalācijai.

Protesti pret Izraēlas agresiju šajās dienās notiek gan tradicionāli tai naidīgajās valstīs, kā, piemēram, Irānā, gan daudzviet Āfrikā no Dienvidāfrikas Republikas līdz Nigērijai, gan Eiropā un abās Amerikās.

Esošā eskalācija aizsākās vairāku mazāku Jeruzalemes iekšienē notiekošu konfliktu dēļ. Ramadāna laikā Izraēlas policija bloķēja vecpilsētas senos Damaskas vārtus, kas ir populāra arābu pulcēšanās vieta, izraisot protestus. Tam sekojoši ebreju nacionālistu pūliņi no arābu sen apdzīvotā Austrumjeruzalemes Šeiha Džareha rajona padzīt iedzīvotājus protestus pārvērta grautiņos, kuros iesaistījās arī policija.

Ārpus Jeruzalemes un tajā pieauga ebreju nacionālistu uzbrukumi arābiem un arābu jauniešu – ebrejiem. Savukārt spriedzes kulminācija bija policijas pēkšņais reids musulmaņu svētākajā vietā Jeruzalemē Aksas mošejā.

Gazas joslu kontrolējošā palestīniešu bruņotā organizācija "Hamas", izmantojot saspīlējumu un audzējot savu politisko kapitālu, savukārt izlēma šaut pa Izraēlas pilsētām ar raķetēm. Izraēla ierasti neproporcionālā manierē atbild ar uzlidojumiem, kuros iet bojā daudzkārt lielāks pretinieku skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!