Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tūkstošiem kravas automašīnu vadītāju un citu aktīvistu, kas iebilst pret lēmumu obligāto vakcinēšanos attiecināt arī uz autovadītājiem, kas veic pārrobežu pārvadājumus, sestdien ieradušies Otavā uz mītiņu pie Kanādas parlamenta ēkas.

Mītiņa organizatori valdībai un provinču vadībai pieprasa atcelt visus Covid-19 izplatības dēļ noteiktos ierobežojumus un vakcinācijas prasības. Dokumentā gan kravas automašīnu vadītāji un viņu situācija vispār nav pieminēta.

Pēdējās nedēļas laikā vairākas kravas autovadītāju grupas un to atbalstītāji no visas Kanādas ir devušies ceļā uz galvaspilsētu akcijā, kuru paši dēvē par "Brīvības kolonnu".

Akciju vietnē "GoFundMe" atbalstījuši vairāk nekā 101 000 ziedotāju, kopā savācot astoņus miljonus Kanādas dolāru (5,6 miljoni eiro).

Daļa akcijas dalībnieku Otavā atrodas jau no piektdienas, pulcējoties ielās un mājot ar karogiem pie parlamenta ēkas. Tuvojoties mītiņa oficiālajam sākumam, Otavas ielas piepildīja arvien vairāk kravas automašīnu, kuru skaņas signāli nerimstoši pieskandināja pilsētu.

Daudziem protestētājiem rokās bija plakāti ar saukļiem, kas vērsti pret valsts valdību un premjerministru Džastinu Trudo.

Drošības apsvērumu dēļ Trudo, kurš atrodas pašizolācijā, jo bijis ciešā kontaktā ar Covid-19 inficētu cilvēku, ir atstājis oficiālo rezidenci, vēstīja raidsabiedrība CBC. Teritorija ap Kanādas parlamentu nedēļas nogalē ir nožogota.

Pilsētas ielās ir daudz drošības struktūru darbinieki, un Otavas policijas priekšnieks Pīters Slolijs situāciju raksturoja kā "unikālu, mainīgu, riskantu un nozīmīgu".

Viņš piektdien uzsvēra, ka policija nepieļaus nekārtības un ir "gatava izmeklēt, nepieciešamības gadījumā aizturēt, apsūdzēt un tiesāt ikvienu, kurš ir vardarbīgs vai pārkāpj likumu".

Trudo trešdien paziņoja, ka 90% kravas automašīnu vadītāju ir pabeiguši primāro vakcinācijas kursu, tādēļ protestētāji ir "maza, margināla minoritāte", kas nepārstāv Kanādas iedzīvotāju vairākumu.

Piektdien premjerministrs norādīja, ka kravas automašīnu vadītāju pret zinātni, pret valdību un pret sabiedrību vērstie uzskati apdraud ne tikai viņus pašus, bet arī citus Kanādas iedzīvotājus.

Līdz šim 82% vismaz piecu gadu vecumu sasniegušo Kanādas iedzīvotāju ir vakcinēti pret Covid-19. Pilngadīgo valsts iedzīvotāju vidū šis rādītājs ir 90%.

Tikmēr opozīcijā esošo konservatīvo līderis Erīns O'Tūls ceturtdien paziņoja, ka plāno tikties ar tā dēvētās "Brīvības kolonnas" pārstāvjiem, norādot, ka toriji jau sen iebilduši pret obligāto vakcināciju, tomēr viņš aicināja protestētājus būt miermīlīgiem.

Ceturtdien savu atbalstu protesta kustībai pauda "Tesla" un "SpaceX" dibinātājs Īlons Masks.

Lai gan akcijai ir daudz atbalstītāju, Kanādas Kravas pārvadātāju apvienība, kas ir lielākā nozares organizācija, šo akciju ir nosodījusi.

Daudzi kravas automašīnu vadītāji sociālajos tīklos norādījuši, ka viņi turpina savu darbu un ka akcijas dalībnieki tos nepārstāvot.

Drošības dienesti aicinājuši parlamenta deputātus gādāt par savu māju drošību, jo izskanējušas ziņas, ka protestētāji varētu uzbrukt deputātu privātajām dzīvesvietām.

Protestus izraisīja ASV un Kanādas janvāra vidū ieviestā prasība, ka visiem kravas automašīnu vadītājiem, kas šķērso 9000 kilometru garo abu valstu robežu ir jābūt vakcinētiem pret Covid-19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!