Foto: AP/Scanpix

Gandrīz katrā Irānas pilsētā un ciemā sastopams paramilitārā brīvprātīgo formējuma "Basij" atzars. Kustības ietekme Islāma Republikā arvien pieaug, raksta laikraksts "The Washington Post".

"Basij" formējumu, kas tulkojumā no persiešu valodas nozīmē "mobilizācija", valdība izveidoja pēc 1979. gada Islāma revolūcijas. Kustība ir daļa no Irānā spēcīgās Revolucionārās gvardes.

Paramilitārā formējuma pirmsākumi meklējami 1980. - 1988. gada karā ar Irāku, kurā iesaistījās brīvprātīgie. Tie drīz kļuva par valsts sistēmas pamatu aizstāvjiem, veidojot islāma tikumības policijas vienības, izjaucot reformu atbalstītāju sanāksmes un iznīcinot viņu publikācijas, skaidro laikraksts.

Precīzi dati par "Basij" biedru skaitu nav publicēti, bet dažas aplēses liecina, ka kustībā varētu būt iesaistījies miljons vai vairāk iedzīvotāju.

Brīvprātīgie steidz palīgā zemestrīču un citu dabas katastrofu gadījumā. Kustībai pat ir sava hakeru vienība – augstskolu pasniedzēji, studenti un ierēdņi -, kas veic uzbrukumus "ienaidnieka" tīmekļa vietnēm, 2011. gadā ziņoja Irānas valsts prese. Tāpat "Basij" pārraugot sociālos tīklus un sākšot apmācīt biedrus bezpilota lidaparātu "medīšanā".

"Basij" nodaļas ir katrā valdības iestādē, universitātē un skolā. Brīvprātīgie bieži bauda valdības labvēlību, piemēram, saņemot darbu valsts sektorā, raksta "The Washington Post".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!