Parīzē uzsākta Dievmātes katredrāles tuvumā esošo skolu attīrīšana no svina, kas piesārņojis apkārtni pēc ugunsgrēka, kurā līdz ar jumta konstrukcijām izkusa un gaisā nonāca simtiem tonnu šī senāk būvniecībā plaši izmantotā metāla, vēsta aģentūra AFP.

Pēc tam, kad tika konstatēts, ka vairākās katedrāles apkārtnes skolās svina līmenis ir pārāk augsts un var novest pie saindēšanās, uzsākti vērienīgi tā savākšanas darbi. Pieņemts lēmums izglītības iestāžu pagalmos un spēļu laukumos attīrīt vai pavisam novākt esošos segumu, kā arī tajos esošās iekārtas.

Ceturtdien darbi uzsākti Sanbenuā pamatskolā, kas atrodas vien dažus simtus metru no uguns izpostītā arhitektūras pieminekļa. Kā redzams fotogrāfijās, sākotnēji pagalma klājums, tostarp asfalts un rotaļu laukuma mīkstais segums pārklāti ar zilas krāsas svinu absorbējošu želeju, lai tīrīšanas laikā svins nenokristu, bet pēc tam segums fiziski novākts.

Pagājušajā nedēļā pārbaudēs konstatēts, ka šīs skolas teritorijā svina koncentrācija rada augstu saindēšanos risku. Mediķi arī uzsākuši skolēnu un grūtnieču pārbaudes, un no pirmajiem aptuveni 160 pārbaudītajiem riska zonā esošajiem bērniem sešpadsmit atzīti par potenciāli uzraugāmiem, bet viena zēna svina saindēšanās risks novērtēts kā ļoti augsts, un viņam nozīmēta mediķu uzraudzība, vēsta "Voa News".

Nākamnedēļ tikšot uzsākta svina savākšana no pašas Parīzes Dievmātes katedrāles. To pieprasījuši darba drošības eksperti, bažījoties par rekonstrukcijas darbos iesaistīto strādnieku veselību.

Apgabals ap katedrāli, kurā svina līmenis ir atzīts par veselībai bīstamu, ir slēgts jau kopš traģiskā ugunsgrēka 15. aprīlī. Amatpersonas arī norāda, ka apkārtne, kas pieejama tūristiem un pilsētniekiem, ir droša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!