Foto: AP/Scanpix
Visā pasaulē piektdien tika pieminēti pērnā gada 17.jūlijā virs kara plosītās Austrumukrainas notriektās aviosabiedrības "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīnas "Boeing 777" upuri.

"Ir jānodrošina taisnīgums 298 nevainīgiem cilvēkiem, kuri zaudēja savas dzīvības," paziņoja Lielbritānijas ārlietu ministrs Filips Hemonds.

"Tam ir nepieciešams starptautisks tribunāls, ko atbalstītu rezolūcija, kas būtu saistoša visām ANO dalībvalstīm, lai tiesātu [par lidmašīnas notriekšanu] atbildīgos," piebilda ministrs.

Nīderlandē karogi bija pusmastā, apmēram 2000 piederīgo un draugu sērojot par katastrofā bojāgājušajiem. Piemiņas ceremonija tika rīkota arī Austrālijas galvaspilsētā Kanberā.


Ukrainas prezidents Petro Porošenko piektdien paziņoja, ka tas ir "morāls pienākums" sodīt "slepkavas", kas atbildīgas par lidmašīnas notriekšanu.

"Lai godātu bojāgājušo piemiņu, mūsu morālais pienākums ir nodrošināt taisnīgu sodu tiem, kas ir vainīgi par lidmašīnas notriekšanu. Šis noziegums ir drauds visai starptautiskajai sabiedrībai," sacīja Porošenko.

Jau vēstīts, ka piecas valstis – Austrālija, Beļģija, Malaizija, Nīderlande un Ukraina - ir vērsušās pie ANO Drošības padomes (DP) ar lūgumu izveidot starptautisku krimināltiesu to personu saukšanai pie atbildības, kas ir vainīgas ar šo incidentu saistītu noziegumu izdarīšanā.

Lidmašīna, kas lidoja no Amsterdamas uz Kualalumpuru, 2014.gada 17.jūlijā nogāzās Ukrainas austrumos. Lidmašīnā bija 298 cilvēki, kas visi gāja bojā.

Ukrainai un Rietumvalstīm ir aizdomas, ka lidmašīnu notrieca Krievijas "zeme-gaiss" tipa raķete, kuru izšāva Krievijas karavīri vai Krievijas atbalstītie separātistu kaujinieki. Maskava to noliedz, un Krievijas amatpersonas un valsts mediji ir apgalvojuši, ka lidmašīnu notrieca Ukrainas raķete vai kara lidmašīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!