Foto: AFP/Scanpix

Pasaules valstu līderi, tostarp Latvijas prezidents Raimonds Vējonis, piektdien devušies uz bijušā Izraēlas prezidenta Šimona Peresa bēru ceremoniju Jeruzalemē.

Vēstīts, ka Izraēlas bijušais prezidents un Nobela Miera prēmijas laureāts Šimons Peress trešdienas rītā miris 93 gadu vecumā.

Bēres kopumā apmeklē vairāki tūkstoši cilvēku, bet pirms oficiālās apbedīšanas Peresa zārks tika novietots arī pie parlamenta ēkas, lai no bijušā prezidenta varētu atvadīties arī tauta.

Bēres piedalās Lielbritānijas princis Čārlzs, Francijas prezidents Fransuā Olands, Kanādas premjers Džastins Trudo, ASV prezidents Baraks Obama, bijušais ASV prezidents Bils Klintons, kā arī palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass.

Ceremonijas laikā Abass sarokojies ar Izraēlas premjeru Benjaminu Netanjahu. Vēstīts, ka starp Izraēlu un Palestīnu joprojām nav atrisinājies gadiem ilgušais konflikts, bet kopš pērnā gada oktobra arvien intensīvāk abu pušu starpā noritējuši bruņoti konflikti, kuru laikā bojā gājuši tūkstošiem cilvēku, galvenokārt mirušie ir no Palestīnas.

Ziņots, ka Peress savulaik ieņēmis gandrīz visus augstākos Izraēlas valsts amatus. Viņš divkārt ir bijis premjerministrs, bet no 2007. līdz 2014. gadam Peress ieņēma prezidenta amatu.

1994. gadā Peress kopā ar premjerministru Ichaku Rabīnu un palestīniešu bijušo līderi Jasiru Arafatu saņēma Nobela Miera prēmiju par ieguldījumu Oslo līgumā, kas paredzēja Palestīnas valsts izveidi.

Peress līdz šim bija pēdējais vēl dzīvais Izraēlas politiķis, kas piedalījies valsts dibināšanā 1948. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!