Foto: EPA/Scanpix/LETA
Pāvests Francisks, turpinot vizīti Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE), otrdien galvaspilsētā Abū Dabī vadīja misi, kas pulcēja desmitus tūkstošus katoļu, kā arī vairākus tūkstošus musulmaņu.

Francisks ir pirmais Romas Katoļu baznīcas pāvests, kas apmeklē Arābijas pussalu. Aptuveni 135 000 dievlūdzēju pulcējās Abū Dabī sporta centra stadionā, lai redzētu pāvestu, kurš ieradies Persijas līča valstī centienos sekmēt starpreliģiju dialogu.

AAE dzīvo aptuveni divi miljoni katoļu ārvalstnieku. Kā tiek prognozēts, dievkalpojumu būs apmeklējuši katoļi no aptuveni 100 valstīm, kā arī 4000 musulmaņu, ieskaitot valdības amatpersonas, norādīja rīkotāji.

Pāvests, kas svētdien ieradās AAE, atsaucoties Abū Dabī kroņprinča ielūgumam, izmantojis vizīti, lai nosodītu reģionālos karus, arī Jemenā, kā arī lai aicinātu uz lielāku sadarbību kristiešu un musulmaņu starpā.

AAE ir to Persijas līča valstu vidū, kur kristiešu reliģiskajai dzīvei ierobežojumi noteikti salīdzinoši mazākā mērā, atzīst diplomāti un priesteri. Dievnamu ēkās, saņemot īpašas atļaujas, drīkst notikt kristiešu reliģiskās sanāksmes.

Tiesa gan, tāpat kā citās Persijas līča arābu valstīs, nesankcionētas reliģiskas sanāksmes ir aizliegtas, tāpat nemusulmaņu reliģiju pārstāvji nedrīkst pievērst savai ticībai jaunus sekotājus vietējo vidū.

Laikrakstos kaimiņvalstī Saūda Arābijā, kur baznīcas ir aizliegtas, publicēti attēli, kuros redzama pirmdien Abū Dabī notikusī Franciska tikšanās ar Ēģiptes mošejas "Al Azhar" vecāko imamu, Abū Dabī kroņprinci un Dubaijas valdnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!