Bolīvijas prezidents Evo Moraless pāvesta Franciska vizītes laikā Romas katoļu baznīcas galvam pasniedzis savdabīgu dāvanu - pie sirpja un āmura pienaglotu Jēzus Kristus tēlu. Pāvests, to saņemot, ir samulsis un pēc īsas apskates to atdevis atpakaļ, vēsta ziņu aģentūra AP.

Mediji raksta, ka Vatikāna pārstāvji ir patiesi samulsuši par šādu dāvanu. Konservatīvie katoļi uzskata, ka kreisi orientētais Bolīvijas prezidents šādi cenšas manipulēt ideoloģisku apsvērumu dēļ.

Paša pāvesta viedoklis gan ir palicis neskaidrs. Pēc tam, kad viņš dāvanu oficiālā ceremonijā saņēmis, pēc dažu sekunžu apskates Francisks jau to atdevis atpakaļ kādam Moralesa izpalīgam.

Savukārt viņa klusi izteiktos komentārus īsti neviens nav dzirdējis, jo šajā brīdī visapkārt skanējuši fotoaparātu slēdžu trokšņi, raksta "The Guardian". Tikmēr atsevišķi Latīņamerikas mediji ziņojuši, ka pāvests izteicis frāzi "eso no está bien" ("tas nav pareizi"). Vatikāna pārstāvji, gan norāda, ka žurnālisti ir pārklausījušies un dzirdējuši frāzi "no sabía eso" ("es to nezinu").

Bolīvijas valdības pārstāvji apgalvo, ka dāvanas pamatā neesot politisku motīvu.

Foto: AFP/Scanpix

Komunikāciju ministre Marianela Pako skaidroja, ka Moraless uzskatījis, ka "nabadzīgo pāvests", kā Francisku dēvē daudzās pasaules zemēs, pieņems šādu dāvanu. "Tāds bija dāvanas mērķis, nevis kaut kāds manevrs... Tas patiešām ir no lielas pielūgsmes," viņa skaidrojusi vietējai radio stacijai "Patria Nueva"

Bostonas koledžas teologs gan Moralesu apsūdz mēģinājumā manipulēt ar pāvestu. "Vai šī izskatās pēc krucifiksa izmantošanas politisku iemeslu dēļ? Es teiktu, ka atbilde ir jā. Līdz ar to es to vērtēju kā sliktu gaumi un īpaši manipulatīvu dāvanu pāvestam," viņš skaidro.

Kāds spāņu bīskaps šo dāvanu pat nodēvējis par "Dieva manipulēšanu ateistu ideoloģiju interesēs".

Savdabīgais krucifikss gan nav nekas jauns. Līdzīgs 80. gados piederējis Luiss Espinalam - jezuītu priesterim, žurnālistam un kreisajam aktīvistam, kuru Bolīvijas diktatūras laikā nogalināja paramilitārie spēki. Arī pāvests ceļā no lidostas uz Bolīvijas galvaspilsētu Lapasu pieturēja pie viņa piemiņas vietas.

Līdz ar krucifiksu pāvests no Moralesa saņēmis arī medaljonu ar sirpi un āmuru. Valsts pārstāvji apgalvo, ka šī simbolika ir par atvērtu dialogu, kādu vēlējies arī Espinals, ne noteiktu ideoloģiju.

Foto: AP/Scanpix

Pēc nākšanas pie varas Moraless, kurš agrāk audzēja kokas augus, valsti pasludināja par sekulāru, taču vienlaikus slavē pāvestu par tā lielo darbu nabadzīgo atbalstīšanā.

Francisks ir pirmais pāvests, ka kurš dzimis un audzis Dienvidamerikā. 2007. gadā, vēl pirms kļūšanas par Romas Katoļu baznīcas vadītāju, viņš kādā Latīņamerikas bīskapu sanāksmē norādīja, ka viņi dzīvo visnevienlīdzīgākajā pasaules daļā.

Jau trešdien pāvests dosies uz Bolīviju. Francisks plānojis viesoties arī Paragvajā, bet ne Brazīlijā vai dzimtajā Argentīnā. Viņa plāns šajā vizītē neapmeklēt lielās valstis atspoguļojot pāvesta interesi tieši "perifērijā".

Savukārt jau septembrī īsi pirms vizītes ASV viņš plāno doties uz Kubu. Pāvests tiek uzskatīts par vienu no aktīvākajiem abu valstu samierinātājiem.

Jau ziņots, ka Kuba un ASV pērnā gada decembrī strauji uzlaboja diplomātiskās attiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!