Pēc svētdien Turcijā notikušā referendumu, kurā tika lemts par prezidenta pilnvaru palielināšanu, valsts iedzīvotāji izgājuši ielās, gan lai svinētu referenduma rezultātu, gan protestētu pret to, vēsta raidsabiedrība BBC.

Referendumā ar minimālu pārsvaru atbalstīta prezidenta Radžepa Tajipa Erdogana pilnvaru palielināšana. Par pilnvaru palielināšanu nobalsojuši mazliet vairāk nekā 51 % vēlētāju. Galīgie rezultāti saskaņā ar Turcijas Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāja pausto būs zināmi pēc 11 dienām.

Turcijas lielākajās pilsētās – Stambulā, Ankarā un Izmirā – iedzīvotāju vairākums balsojuši "pret" pilnvaru palielināšanu. Pēc rezultātu paziņošanas, Stambulas ielās izgājuši opozīcijas atbalstītāji, lai paustu savu neapmierinātību ar referenduma iznākumu. Besiktas apkaimē vairāk nekā 300 protestētāju apturējuši satiksmi uz galvenās ielas, vēsta ziņu aģentūra "Reuters". Tiesa gan, ielās, vicinot karogus, izgājuši arī Erdogana atbalstītāji, ziņo BBC.

Kā vēsta "Reuters", pēc referenduma satiksme uz Ankaras galvenās avēnijas apstājusies – automašīnas, kas bijušas ceļā uz premjerministra uzrunu izmaiņu atbalstītājiem, signalizējušas un pasažieri, izliekdamies pa logiem, vicinājuši karogus. Savukārt netālu no opozīcijas partijas "Republikāniskā tautas partija" (CHP) galvenā biroja izcēlies ķīviņš starp opozicionāriem un valdošās varas atbalstītājiem.

Jau vēstīts, ka CHP paziņojusi, ka pieprasīs svētdien notikušā referenduma par prezidenta pilnvaru palielināšanu rezultātu pārskaitīšanu.

CHP apšaubījusi referenduma rezultātu leģitimitāti un norādījusi uz neprecizitātēm vēlēšanu laikā. Partija pieprasījusi pārskaitīt 60 % balsu, kritizējot lēmumu atzīt par derīgiem un pieskaitīt neapzīmogotos vēlēšanu biļetenus. ""Par" kampaņās labā veikts daudz nelikumību," paudis CHP pārstāvis Erdals Aksungers, "Vienā pusē ir valsts, otrā tauta. Neviens beigās neuzvarēs. Visi to redzēs."

Turcijas CVK vadītājs Sadi Guvens noraidījis CHP pārmetumus un paziņojis, ka referenduma rezultāti ir likumīgi, vēsta BBC.

Referendumā Turcijas iedzīvotāji izvēlējās, vai prezidents kļūs vienlaikus par valsts un valdības vadītāju ar tiesībām atlaist parlamentu, kura deputātu skaits tiktu palielināts no 550 uz 600, izsludināt ārkārtas stāvokli, izsludināt vēlēšanas, iecelt ministrus, valsts amatpersonas un lielu daļu tiesnešu, skaidro "Arab News".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!