Foto: Publicitātes foto

Pērn mirušā "Microsoft" dibinātāja un ASV miljardiera Pola Alena pētniecības ekspedīcijas pārstāvji ziņo, ka Koraļļu jūrā uzgājuši Otrā pasaules karā nogremdēto aviācijas bāzeskuģi "USS Wasp".

Pēdējo dažu gadu laikā zinātniskā kuģa "Petrel" komanda atradusi jau virkni sen nogrimušu kuģu, tostarp aptuveni pirms gada uzgāja cita aviācijas bāzeskuģa "USS Lexington" vraku. Ekspedīcijas dalībnieki internetā publiskojuši jaunākā atraduma fotogrāfijas un video.

"Petrel" komanda atklāj, ka vraks atrodas aptuveni 4,3 kilometru dziļumā, un to patiesībā uzgājuši jau janvārī, bet pirms plašākas izziņošanas kuģa atliekas sākumā rūpīgāk apsekojuši un izpētījuši.

Aviācijas bāzeskuģis uzbrukuma brīdī piedalījās operācijā par Gvadalkanalu – Zālamanu Salu lielāko salu. Lielajam kuģim 1942. gada 15. septembrī trāpīja trīs japāņu raidītas torpēdas, radot ievērojamus bojājumus. Lai gan kuģis tika atzīts par tālākai izmantošanai nederīgu, torpēdu uzbrukumā gāja bojā salīdzinoši neliela daļa uz tā esošā militārā personāla – 193 karavīri, bet 1969 vīrus izglāba netālu esošie ASV karakuģi.

Vraka atrašanās vieta Koraļļu jūrā starp Zālamana Salām un Vanuatu:

Militārā operācija "Watchtower" kalnainās un tropu džungļiem noaugušās salas atkarošanai bija sākusies tikai nedaudz vairāk nekā mēnesi iepriekš – 1942. gada 7. augustā. Tā tiek uzskatīta par pirmo lielo sabiedroto spēku ofensīvu pret Japānas impērijas spēkiem.

Pēc jūrnieku evakuācijas smagi cietušo aviācijas kuģi nogremdēja iznīcinātājkuģa "USS Lansdowne" komanda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!