Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīnā zinātnieku komanda klonējusi piecus makakus, par pamatu ņemot pērtiķīti, kuram iepriekš ģenētiski izārstēti sirds ritma traucējumi, ziņo Pekinas kontrolētais medijs "Global Times". Makaki klonēti Ķīnas Zinātņu akadēmijas Šanhajas Neiroloģijas institūtā.

Makaka tēviņš, kura cilmes šūnas izmantotas klonēšanai, ģenētiski pārveidots vēl embrija stadijā. Līdzšinējie eksperimenti īstenoti atbilstoši starptautiskajiem dzīvnieku izpētes ētikas standartiem, paziņojuši klonēšanu īstenojušie zinātnieki.

Zinātnieki paziņojuši, ka šis panākums nozīmē, ka jau drīzumā biomedicīniskai izpētei būs pieejama ģenētiski modificētu primātu populācija.

Sirds ritma traucējumi ir viens no rosinātājiem daudzām cilvēku slimībām, piemēram, miega traucējumiem, depresijai, cukura diabētam, dažādām vēža formām un tādām neirodeģeneratīvām slimībām kā Alcheimera slimībai. Līdz šim šo slimību izpētei plaši izmantotas peles un mušas, bet šo dzīvo radību modeļi ievērojami atšķiras no cilvēka attiecībā uz aktivitāšu rutīnu, smadzeņu struktūru un vielmaiņu.

Klonētu ģenētiski modificētu makaku izmantošana eksperimentos sola revolūciju medicīniskajos pētījumos.

Zinātnieku komanda plāno drīzumā pievērsties primātu klonēšanai ar dažādām smadzeņu slimībām. Tas varētu gan atvieglot, gan padarīt lētāku cilvēku smadzeņu problēmu ārstēšanu un novēršanu nākotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!