Foto: AFP/Scanpix/LETA
Plūdos un zemes nogruvumos, kas Nepālā, Indijā un Bangladešā turpinās vairākas nedēļas, dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 cilvēku, pirmdien pavēstīja varasiestādes.

Nepālā kopš 12.jūnija musonu lietavu izraisītās dabas katastrofās dzīvību zaudējuši 114 cilvēki, bet 48 pazuduši, liecina Nepālas nacionālā katastrofu centra aplēses. Vairums upuru gājuši bojā zemes nogruvumos.

Lielākajā daļā Nepālas upju kopš sestdienas nepārtraukto lietusgāžu dēļ turpināja kāpt ūdens līmenis. Bangladešā dzīvību zaudējis vismaz 21 cilvēks, arī 16 bērni, bet vairāk nekā 2,6 miljoni nošķirti no ārpasaules vai pārvietoti, pirmdien pavēstīja amatpersonas.

Robežas otrā pusē Asamas štatā, Indijā, kopš 22.maija dzīvību zaudējuši 84 cilvēki. 542 908 pārvietoti, nespēj pamest mājas vai arī viņu mājokļiem nodarīti postījumi, pirmdien pavēstīja katastrofu centra amatpersonas.

Bangladešā situācija varētu kļūt vēl smagāka, jo ūdens līmenis lielajās upēs, kā tiek prognozēts, nākamo septiņu dienu laikā varētu kāpt, brīdina atbildīgie dienesti. No Bangladešas 64 administratīvajiem rajoniem 18 pieredzēti plūdi, bet vairāk nekā 62 000 cilvēku pārcēlušies uz patversmēm.

Indijā plūdu ūdeņi sasnieguši Bihāru un Džhārkhandu, un tur kopš nedēļās nogales stihijā dzīvību zaudējuši 15 cilvēki, vēsta vietējie mediji. Indijā Kazirangas nacionālajā parkā, kur mīt pasaules lielākā Indijas degunradžu populācija, plūdos dzīvību zaudējuši vairāk nekā 100 savvaļas dzīvnieku.

Bangladešas Ūdens nozares attīstības pārvaldes amatpersona Arifuzamans Bhuijans prognozēja, ka plūdi, kas sākās jūnija beigās pēc spēcīgajām musonu lietavām atsevišķos Indijas un Bangladešas rajonos, domājams, varētu sākt mazināties pēc nedēļas. Dienvidāzijā plūdi musonu sezonā, kas ilgst no jūnija līdz septembrim, tiek pieredzēti teju katru gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!