Polijā otrdien sākušās vienas no pēdējos 25 gados lielākajām militārajām mācībām "Anakonda-16", kurās piedalīsies 31 000 karavīru.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs otrdien asi kritizēja mācības, paužot, ka tās patiesībā grauj drošību Eiropā, pasliktinot attiecības ar Maskavu.

Mācības "noteikti neveicina uzticības un drošības atmosfēru kontinentā", viņa teikto citēja Krievijas ziņu aģentūra TASS.

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksejs Meškovs pagājušajā nedēļā norādīja ziņu aģentūrai "Interfax", ka Polijā, kā arī Lietuvā rīkotās mācības ir destabilizējošas un to mērķis ir "radīt spriedzi gar Krievijas robežām".

"Anakonda-16" ilgs līdz 17. jūnijam. Tajās piedalās militārpersonas no 18 NATO dalībvalstīm un partnervalstīm. Poliju mācībās pārstāv 12 000 karavīru, bet lielākais kontingents ir no ASV - 14 000 karavīru.

Mācībās tiks izmantotas 3000 bruņutehnikas vienības, ieskaitot tankus un bruņutransportierus, 105 lidmašīnas un helikopteri, kā arī 12 kuģi.

Manevrus veidos četri militārie komponenti - uz sauszemes, jūrā, gaisā un ar īpašo uzdevumu spēku pielietošanu.

"Anakonda-16" scenārijs ļaus pārbaudīt tās dalībnieku gatavību reaģēt uz visu draudu spektru, kas parādās pašreizējos konfliktos, tostarp atbildi uz hibrīddraudiem, norādījusi Polijas Aizsardzības ministrija.

Tās ir lielākās mācības, kādas rīkojuši Polijas bruņotie spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!