Foto: Publicitātes attēli
Piektdien, 15. oktobrī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) sākās ikgadējais ārpolitikas un drošības forums "Rīgas konference 2021", kas pulcē politikas un drošības ekspertus no dažādām valstīm.

Konference notiek no 15. līdz 16. oktobrim un šogad veltīta tādām aktualitātēm kā NATO nākotne, Eiropas Savienības loma, Afganistānas un Baltkrievijas notikumu ietekme, kā arī citām tēmām.

Konferences tiešraidei var sekot arī portālā "Delfi".

Piektdien konferenci atklāja Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš, Igaunijas ministru prezidente Kaja Kallasa. Ar video starpniecību konferences dalībniekus uzrunāja arī ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

Konferences diskusijas daļu aizsāka panelis par tēmu "Kas traucē Eiropai kļūt par patiesi globālu spēlētāju".

Kopš 2006. gada Rīgas Konference ir kļuvusi par vienu no nozīmīgākajiem drošības un ārpolitikas jautājumu forumiem Baltijas jūras reģionā. Konference sniedz iespēju iesaistītajām pusēm apzināt pašreizējās tendences un iesaistīties dialogā par globālajiem procesiem.

Šogad konferences dalībnieki spriež par aktuālākajiem ārējās un drošības politikas jautājumiem, tādiem kā, notikumu Afganistānā ietekme uz starptautisko drošību, Ķīnas un ASV sāncensība, politiskā situācija Baltkrievijā.

Tāpat arī šogad tiek apspriestas tādas tēmas kā "NATO 2030" dienaskārtība, ES Zaļais kurss, reģionālā un globālā drošība, datu drošība un daudzas citas. Paralēli konferences pamata programmai tiek organizētas arī piecas atsevišķas diskusijas, apspriežot sieviešu lomu stabilitātes atjaunošanā pēc konflikta, Baltijas jūras reģiona drošību, Trīs jūru iniciatīvas aktualitāti, kā arī citas tēmas. Pilna konferences programma ir pieejama tīmekļa vietnē.

Lai gan sākotnēji tika plānots klātienē uzņemt vairākus simtus konferences dalībnieku un mediju pārstāvju, Covid-19 pandēmijas izraisītā epidemioloģiskā stāvokļa pasliktināšanās dēļ tika pieņemts lēmums ievērojami samazināt dalībnieku skaitu, kā arī atcelt jebkādas saviesīgas pulcēšanās, atstājot tikai darba diskusijas Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Konferenci organizē "Latvijas Transatlantiskā organizācija" sadarbībā ar Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas un Latvijas Republikas Aizsardzības ministriju. Konferences partnerorganizācijas ir NATO Publiskās diplomātijas nodaļa un Konrāda Adenauera fonds Baltijas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!